OBILJEŽAVANJE 22. GODIŠNJICE “BLJESKA” U NOVOJ GRADIŠKI – Čuvajući prošlost i gradeći bolju budućnost

Datum objave: 29. 4. 2017. | Kategorija: Društvo

nad

NOVA GRADIŠKA – Čuvajući prošlost, gradeći drugačiju i bolju sadašnjost,odajući počast onima koji su Domovini poklonili ono najvrednije-vlastite živote, grad Nova Gradiška, zajedno s Turističkom zajednicom i članovima braniteljske Udruge „Prijatelji rijeke Save“, na jedinstven su način, „Festivalom čobanca“, obilježili 22.godišnjicu VRO „Bljesak“. Bila je to prigoda i za proslavu 26.rođendana 3.gardijske brigade „Kune“ .

Tajna dobrog čobanca, kažu gastro majstori, krije se u kvalitetnom mesu i vrhunskoj ljutoj paprici. Specijalitet je to uz kojeg se pjeva i plače, slavi i tuguje, specijalitet bez kojeg nema ni jednog istinskog slavonskog druženja. Čuvajući prošlost, ali i odajući počast onima koji su Domovini poklonili sebe, gradeći bolju sadašnjost i budućnost, Nova Gradiška danas je slavila. U društvu dragih prijatelja, ali i čelnog čovjeka grada, gradonačelnika Vinka Grgića,  sjećajući se „Bljeska“. Uz Festival čobanca, jedinstveno natjecanje u kuharskim vještinama u kojem je sudjelovalo čak 26 novogradiških ekipa, ali i dragi gosti iz Zagreba i Sesveta. I mada je riječ o natjecanju u kojem je najvažnije sudjelovati, nakon pomnog degustranja, stručni ocjenjivački sud nagradio je one najbolje- kao trećeplasirane, ekipu Udruge deagovoljaca DR iz Sesveta, kuhare-amatere opkupljene u ekipu caffe bara „Meta“, te najbolje majstore čobanca, članove ekipe caffe bara „Hubert“ iz Nove Gradiške, dokazujući kako je riječ o turističko-kulturnom sadržaju koji itekako ima potencijala, ali i koji bi mogao i trebao postati tradicija.

nn

Obilježavanju 22.godišnjice „Bljeska“ pridružili su se i članovi 3.gardijske brigade „Kune“, ogranak Nove Gradiške, koji su upravo u srcu Zapadne Slavonije, pod visokim pokroviteljstvom Minustarstva hrvatskih branitelja, u organizaciji braniteljskih uudruga iz Osijeka, Belog Manastira, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Slavonskog Broda i grada domaćina, Nove Gradiške, proslavili 26.rođendan brigade. Proslava je počela okupljanjem sudionika na središnjem gradskom trgu, svetom misom, a potom i odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima na središnjem gradskom spomen obilježju.

nnn

Veliku  svečanost „Kuna“ svojom su nazočnošću uveličali izaslanik Predsjednice RH, general Mirko Šundov, ministar branitelja Tomo Medved, počasni građanin Grada Nova Gradiška, generali Mladen Markač i Mladen Mikolčević,pripadnici gardijskih brigada „Pauci“, „Pume“ i „Gromovi“, saborski zastupnik, Davor Vlaović, predstavnici županije Brodsko posavske, na čelu sa županom Danijelom Marušićem, te domaćini svečanosti, čelni ljudi grada, gradonačelnik Vinko Grgić sa zamjenicom Vesnom Đapić.

Sadržajno iznimno bogata 22.godišnjica „Bljeska“ , organizirana prvi puta na ovakav način u Novoj Gradiški, bit će nastavljena u nedjelju, 30.travnja, festivalom domoljubnih pjesama na kojem će, uz izravni prijenos na prvom prgramu Hrvatskog radija, uz članove Orkestra oružanih snaga RH, sudjelovati  i niz poznatih imena nacionalne glazbene scene.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn