OBIČAJI UZ “POKLADNOG” SVECA – Davorci znaju kako se čuva i oživljava narodna baština

Datum objave: 20. 1. 2017. | Kategorija: Susreti

davor

DAVOR – Čuvajući običaje i nastavljajući tradiciju članovi KUD-a “Matija Antun Relković” i ove su godine 17. siječnja, na blagdan svetog Antuna raspjevanom povorkom kroz selo objavili vrijeme spremanja u poklade.

Da Davorci znaju čuvati, ali i ponositi se svojom tradiciju, poznato je odavno. Jer, da nije bilo priča prenošenih s koljena na koljeno, ušuškanih poput perina u kolektivnoj memoriji mještana, ne bi bilo ni običaja, ni folklora ni pisme. Sve bi ih odnijela Sava…..Na sreću, tu su vjerni čuvari baštine, članovi KUD-a „Matija Antun Relković“.

Znajući kako je, uz rijeku koja život znači, vjera oduvijek bila posebno važna puku slavonskom, Davorci su i ove godine, 17.siječnja, čuvajući običaje i nastavljajući tradiciju, oživjeli prošlost. Osim toga, svetac je, blagdan svetog Antuna Pustinjaka, zaštitnika stoke, pomagača bolesnih, ali i blagdan koji označava službeni početak pokladnog razdoblja. I dok ga u drugim krajevima Hrvatske obično nazivaju „zimskim svetim Antom“, za Davorce, jedinstvene kao i uvijek, on je „pokljadni“svetac. A, to valja obilježiti onako kako se radilo oduvik- veselom i raspjevanom povorkom kroz selo, nakon večernje mise. Informirajući mještane  kako stiže vrijeme spremanja u poklade.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB      FOTO: KUD  M.A Relković

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn