OBIČAJI I TRADICIJA ZA POČETAK AUREA FESTA – Najgizdavija Šokica festivala je Marta Grgić iz Brestovca

Datum objave: 27. 8. 2017. | Kategorija: Susreti

cure

POŽEGA – Aurea Fest 2017 svečano je otvoren Festivalom običaja koji je i ove godine, zahvaljujući brojnim čuvarima tradicije, uspješno objedinio ljepotu običaja i gizdavost bećaruša i bećara. Titulu najgizdavije Šokice festivala ove je godine osvojila mlada učenica osmog razreda Marta Grgić iz KUD-a Berda iz Brestovca, titula najbećaruše pripala je Danijeli Ergović iz Turnića, a najautentičniju nošnju nosila je Stoja Damljanović članica KUD-a Šijaci iz Biškupaca.

Dobra je tradicija da Aurea Fest počinje Festivalom običaja jer običaji i tradicija upravo su ono čime se Slavonci s razlogom najviše ponose, pa zašto onda početak ne okruniti s onim najboljim. Posred požeškog baroknog ,u svečanom se mohodu zaljuljale skute, zatitrali dukati i žice tambure, zaiskrile potkove i bećarski koraci – prava pozivnica svima koji žele ovih dana s Požežanima podijeliti sedmodnevnu festivalsku priču. Poziv su prigodno s festivalske pozornice uputili i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, izaslanik predsjednika Vlade RH,  te požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je Aurea Fest proglasio otvorenim.

“U ovo predivno Slavonsko veče pozdravljam vas u svoje ime i u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Gledajući naša kulturno-umjetnička društva, naše konjanike, mladost i ljepotu svakom čovjeku ovog kraja mora srce zatitrati, moraju se vratiti sjećanja na prošlo vrijeme ali isto tako promišljati što nas čeka u budućnosti. Vaš dolazak ovdje večeras zapravo je odgovor na ono pitanje iz pjesama – umireš li Slavonijo moja? Slavonija ne umire, Slavonija živi i ponosi se kulturom i tradicijom a središte Slavonije ovih dana upravo je grad Požega,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

nn

“Otvorimo dušu, pokažimo ono što znamo, što možemo. Pozivam sve vas da budemo ono što jesmo, otvorenog srca, široke slavonske duše, da svi koji dođu u Požegu ne moraju otići na Tekiju piti vode da se opet vrate k nama. Sretan sam, zadovoljan, ponosan što mogu biti jedan među jednakima, vaš gradonačelnik. Nadam se kako ćemo svi zajedno sve naše drage goste dobro ugostiti, da ćemo se svi dobro zabaviti i cijeloj Hrvatskoj i svijetu pokazati ono što imamo. Mi se ne smijemo stidjeti – možda smo mali narod, ali srcem smo veliki. Kroz cijelu svoju povijest pokazali smo da znamo, možemo, da se ne bojimo.Iznimna mi je čast otvoriti Aurea Fest 2017,” rekao je gradonačelnik Puljašić koji je po otvaranju održao i smotru povijesnih postrojbi.

puljasic

U svečanoj povorci, uz brojne povijesne postrojbe, zaprege i jahače kojima se ponose i požeška i pleternička konjogojstvena udruga, prošetali su predani čuvari običaja – KUD Berda iz Brestovca, KUD Šijaci iz Biškupaca, GKUD Požega, KUD Požeška dolina Požega, KUD Svilenka Buk, KUD Poljadija Grabarje, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić iz Jakšića, KUD Bektež, te KUD Orljava Pleternica. Već po tradiciji Festival običaja dobio je svoje ljepotice.

8 5 7

1 2 3

4 6 9

Laskava titula najgizdavije Šokice festivala ove je godine pripala Marti Grgić iz KUD-a Berda iz Brestovca, titula najbećaruše pripala je Danijeli Ergović iz Turnića, a najautentičniju nošnju nosila je Stoja Damljanović članica KUD-a Šijaci iz Biškupaca. Uz njih su se natjecale Barbara Knežević, Đurđica Šolić, Veronika Ivančević, Anita Rotar, Anita Nekić i Kristina Halas.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn