O DANIMA PONOSA I SLAVE – Vojna operacija oslobađanja Zapadne Slavonije 1991. godine

Datum objave: 14. 4. 2016. | Kategorija: Društvo

DSC05208

POŽEGA – U sklopu programa obilježavanja Dana županije, na inicijativu požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića sinoć je u Županijskoj vijećnici u Požegi održan Okrugli stol “Vojna operacija oslobađanja Zapadne Slavonije 1991. godine”. Uz brojne generale, kao poseban gost nazočio je ministar branitelja Tomo Medved.

U  borbama za Zapadnu Slavoniju Hrvatska vojska je provela uspješne oslobodilačke operacije što je praktično nagovjestilo narastanje snage Hrvatske vojske i buduće oslobađanje cijele Domovine, istaknuto je na Okruglom stolu. “To su važne operacije koje nisu dovoljno obrađene ni u javnosti ni u publicistici, tako da je svaka tema i svaki okrugli stol i svako stručno izlaganje  o Domovinskom ratu u Zapadnoj Slavoniji od velikog značaja kako bi se što bolje moglo vrednovati to razdoblje hrvatske povijesti i te operacije.Važnost tih operacija je da je te 1991. godine jedino na ovom području napravljen tako veliki pomak, toliko veliko  područje je oslobođeno da je Hrvatska dobila svojevrsnu moralnu potporu kada se na svim stranama vodio obrambeni rat a tu su se vodile pobjedničke operacije,” naglasio je moderator Okruglog stola dr.sc. Natko Martinić Jerčić iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra.

nnn

“Vrlo je važno prisjećati se tih teških trenutaka kada je jedna veliki dio Zapadne Slavonije bio pod okupacijom. Kroz okrugli stol želimo istaknuti napor cijele Zapadne Slavonije i svih postrojbi Hrvatske vojske koje su sudjelovale u procesu obrane, a potom i u procesima oslobađanja kroz Bljesak koji je bio nagovještaj potpunog oslobođenja Hrvatske i na kraju Oluje. Želimo isto tako istaknuti kako je Zapadna Slavonija bila jedno od prvih ratišta i jedno od izuzetno teških ratišta s velikim žrtvama hrvatskih vojnika tijekom zime 1991. godine i mislim kako je sazrelo vrijeme da bi se oblikovala medalja Zapadna Slavonija. To je ideja s kojom će se krenuti i prema predsjednici RH i vrhovnoj zapovjednici,” naglasio je  umirovljeni general zbora Josip Lucić. “Važno je isticati težinu Domovinskog rata i količinu nesreće koju je taj rat ostavio, ali uvijek je važno istaknuti tko je bio agresor, agresor je bila Republika Srbija s JNA gdje se Hrvatska morala braniti i to je bio početak rata kada hrvatska vojska nije bila opremljena. No, upravo požrtvovnošću hrvatske vojske Zapadna Slavonija je ostala malo ratište, jedno od manjih, ali ponavljam, jedno od najtežih ratišta,” dodao je general Lucić.

pp

“Ovo je hvalevrijedan događaj iz jednostavnog razloga što, nakon 25 godina, nakon svih događaja koji su prethodili slavnim operacijama koje svi slavimo – Bljesak i Oluja, mislim da je dobro napraviti jednu raščlambu samih početaka 1990/91. Pogotovo s jednog aspekta koji se inače izučava, a to je pitanje stvaranja oružanih snaga i stvaranja i narastanja sposobnosti snaga koje su bile spremne suprotstaviti se jednog organiziranoj vojsci. Važno je također operacije koje su se vodile 1991. godine stvarno postaviti na toj hijerarhijskoj ljestvici vrednovanja događaja na ono mjesto koje im pripada. Potrebno je prije svega vrednovati vrijeme i okolnosti organiziranja civila i ljudi koji nisu bili profesionalni vojnici, a bili su spremni organizirati se i suprotstaviti jednoj vojnoj organizaciji. Mislim da je ovo početak nove raščlambe događaja od 1991. pa sve do 1995/96 godine ” naglasio je zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general pukovnik Slavko Barić.

nnnn

“Niz je tu inicijativa za koje sam čuo i koje ću kao ministar branitelja podržati, tu je inicijativa koja dolazi ovdje iz županije i županijskih braniteljskih udruga. Sve su to aktivnosti usmejrene na to da se ne zaboravi Domovinski rat, briljantna pobjeda i junaci koji su iznjeli Domovinski rat, ali na poseban način da se ne zaborave i žrtve koje su trjanaobvezasvih nas koji smo preživjeli. Bez obzira gdje se nalazili i što radili uvijek imamo obvezu prisjećati ih se.Dakako tu su i određeni konkretni programi i mjere koje se potiču iz ove županije i Grada Požege i koje ću kao ministar zasigurno podržavati u okviru mogućnosti. Sve pozitivne aktivnosti i ono što je realno izvedivo, ja ću podržati. Ono što je potrebno naglasiti nama je proračun veći za 34 milijuna kuna u odnosu na realizaciju, odnosno na utrošeno u Ministarstvu branitelja u prošloj godini, a drugo, obzirom da imamo kvalitetu suradnju između drugih ministarstava, pa tako i s MInistarstvom financija, imamo garanciju ministra financija, ukoliko bi kroz program rada ministarstva bilo kakovih teškoća u realizaciji naših programa i planova, da ćemo imati potporu u našem radu,” naglasio je ministar branitelja Tomo Medved.

IMG_6436

Na okruglom stolu kao sudionici sudjelovali su i general bojnik Marinko Krešić, brigadni general Zvonko Peternel, general pukovnik Josip Čuletić, stožerni brigadir Kornelije Brkić, brigadir Željko Samardžija, brigadir Zdravko Andabak, brigadir Zdenko Farkaš i brigadir Ivan Bobetko. Nazočni su bili i pomoćnik ministra regionalnog razvoja Davor Huška, saborski zastupnik Franjo Lucić te brojni drugi uzvanici.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn