NOVOGRADIŠKI HODOČASNICI – Put vjere i zahvalnosti dug 900 kilometara

Datum objave: 12. 2. 2017. | Kategorija: Susreti

16667546_10208599785727553_1903009568_o

NOVA GRADIŠKA – Međusobno druženje, spajanje zelene i plave Hrvatske, uz dostojanstveno čuvanje sjećanja na Domovinski rat-ciljevi su jedinstvenog hodočašća dugog 900 kilometara, na koje će, s prvim danom mjeseca ožujka,  želeći se pokloniti vrhovnom poglavaru Katoličke crkve, ali i zahvaliti Vatikanu na uloženim političkim i diplomatskim naporima bez kojih ne bi bilo suverene i samostalne Hrvatske, krenuti devetorica novogradiških branitelja

I premda su na leđima godine, a stigle su i bolesti i to one najteže, prilika da se osobno poklone Svetom ocu, jedna je od onih koje se ne propuštaju. Osim toga, godine su ionako tek pitanje mentalnog stava, a snagom vjere moguće je pomjerati i planine. Devetorica „mladića“,( Arsen Granda, predsjednik Udruge dragovoljaca DR Nova Gradiška, Ivan Jurasović, Željko Radošić, Željko Bakunić, Vladimir Balgač Alf, Branko Iskra, Željko duša Brčić, Alen Kocić Koc i Zadranin Nenad Marčina), od kojih najstariji ima 65, a najmlađi tek 42.godine, na put koji će povezati gradove koje je posjetio Sveti otac Ivan Pavao II, put vjere, nade, zahvalnosti i sjećanja dug 900 kilometara, kreću 1.ožujka. Iako je riječ o prilično zahtjevnoj trasi, i mada na odredište, kako planiraju, neće stići prije 2.travnja, sve ceste ionako vode u Rim. Osim toga, uz nebrojene kilometre u nogama, prije svega, one iz vremena ratnih 90-tih, a onda i uspješnih hodočašća do Vukovara, iza ekipe jedinstvenih pješaka put je i do svih nacionalnih svetišta i mjesta stradanja svih onih koji su Domovini poklonili ono najvrijednije-vlastite živote. „ Manjak kondicije i višak godina, nadomjestit će iskustvo, a snagom vjere, baš kao i u danima Domovinskog rata, pobijedit ćemo sve ostale prepreke. Ipak, i pored entuzijazma, riječ je o poduhvatu koji je zahtijevao višemjesečne pripreme i dogovore.

“Na put krećemo 1.ožujka, odlučni da se držimo dogovorenog plana, dnevno savladavajući 35 kilometara. U stalnom smo kontaktu s braniteljskim udrugama na potezu od Nove Gradiške do Splita. Osim toga, podršku, ali i toliko važno gostoprimstvo i „konak“, pružili su nam i svi načelnici općina kroz koje ćemo prolaziti.  Osim zahvalnosti koju nosimo u srcima, čuvajući tako i uspomenu na one koji su Hrvatskoj poklonili sebe, ovo jedinstveno hodočašće bit će prilika i da se, nakon puno godina, sretnemo s dragim prijateljima i suborcima, povežemo Slavoniju i Dalmaciju, ali i skrenemo pažnju javnosti na brojne, još uvijek neriješene probleme branitelja“, kaže u ime organizatora, Arsen Granda, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata.
Nova Gradiška. Novska, Kutina, Lučko, Slunj,Plitvička jezera, Sveti Rok, Maslenica, Zadar, Pakoštane, Split, Ancona, Rim- samo su neke od dionica puta dugog 900 kilometara, na koje će, s pomno odabranim darovima- slavonskom šlinganom košuljom ukrašenom zlatovezom, bećarskim šeširom, tkanicom i drvenom škrinjom sa slavonskim motivima, izrađenom rukom hodočasnika Željka Radošića, put Vatikana, krenuti novogradiški hodočasnici.

16651466_10208599773607250_570616522_o

Slično oduševljenje pothvatom, ali i spremnost da pomognu, iskazali su i Talijani, jer nakon što istim morem stignu u Anconu, braniteljima će dobrodošlicu i gostoprimstvo pružiti tamošnje katoličke misije, a dočekat će ih i predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Italiji i pri Svetoj stolici. U Rim bi hodočasnici trebali stići 2.travnja, tri dana uoči dogovorenog susreta s Papom Franjom, zakazanim za 5.travnja. Da „Braniteljsko hodočašće zahvalnosti“ ne bi ostalo tek poduhvat o kojem će dan, dva pisati lokalni mediji, pobrinut će se Alen Kocić Koc. Jer, riječ je o priči koju  valja zabilježiti i sačuvati, priči koja će, snimljena u 3 etape tijekom puta- Nova Gradiška-Zagreb, Zagreb-Split, Split-Vatikan, rezultirati dokumentarnim filmom. I mada u odnosu na ostale kolege hodočasnike, nema ni približno toliko kilometara u nogama, iza Koca je već nekoliko uspješno realiziranih filmskih projekata koji su, na ovaj ili onaj način, baš kao što će to biti i priča o putovanju dugom 900 kilometara, od Nove Gradiške do Vatikana, također promovirali ljepote Hrvatske.

„Iako u fizički zahtjevnim poduhvatima poput ovog do sada nisam sudjelovao, riječ je o prilici koju, osobno i profesionalno, nisam želio propustiti, hodočašću koje, zbog budućih generacija, svakako treba filmski zabilježiti. I, mada će finalni snimljeni materijal diktirati, prije svega, situacija na terenu, vjerujem kako ćemo napraviti zanimljiv film“, kaže Alen Kocić Koc. Prije nego li priča o „Braniteljskom hodočašću zahvalnosti“ bude zaabilježena na filmskoj vrpci, preostalih 20-ak dana prije polaska na put, valja dobro iskoristiti i što bolje se pripremiti. Stoga, sretno, Novogradiščani! Očekujemo fotografije s putovanja…

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: A. Kocić

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn