NOVOGRADIŠKA NOĆ MUZEJA – Kultura je svuda oko nas

Datum objave: 31. 1. 2015. | Kategorija: Kultura

n (2)

NOVA GRADIŠKA – Manifestacija koja je diljem Hrvatske, svim zaljubljenicima u kulturu otvorila vrata svojih muzejskih ustanova i ove je godine, zainteresirala veliki broj Novogradiščana. Nedostatak zgrade muzeja nije se pokazao kao hendikep, nego je naprotiv, pokazao kako kultura, ukoliko je kreativnosti i entuzijazma, može „živjeti“ i biti prisutna svugdje. Muzejske prostore ovaj su puta zamijenili novogradiški Dom kulture, prostor foajea Učilišta i izniman prostor Turističko-informativnog centra, nekada prostor povjesne knjižare Mavre Bauera.

Novogradiška Noć muzeja publici je ponudila tri različite, zanimljive priče. Muzejska noćna avantura počela je  jedinstvenim, edukativnim predavanjem na temu „Inovacije i svakodnevni život u Posavini u osvitu željeznog doba”.Predavanje je to doktorice znanosti sa zagrebačkog Instituta za arheologiju, Darije Ložnjak Dizdar, koje prati nedavno predstavljenu, iznimno vrijednu arheološku  izložbu „Dolina na Savi-život uz rijeku na kraju kasnog brončanog doba“ i koje je okupilo značajan broj novogradiških zaljubljenika u arheologiju i prapovijest. Nakon putovanja u brončano doba, Noć muzeja nas je povela na  putovanje kulurnom  baštinom Nove Gradiške, uz nove spoznaje.

Jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji  po prvi su se se puta, pridružili članovi novogradiškog Old timer kluba „Cllasic 99“ organizacijom istinski posebnog kulturno-tehničkog događaja-  izložbe  koja nas je, na kotačima povijesti, ali i konkretnim kotačima vozila, provozala  prometnom povijesti najmlađeg grada u Hrvatskoj, a koji  će uskoro, zupravo zahvaljujući etuzijazmu i naporima  organizatora izložbe, dobiti i svoj tehnički muzej. Izložba  postavljena u prostoru Turističko informativnog centra publici je predstavila povijesni razvoj prometa u Novoj Gradiški kroz priču o dolasku prvog automobila,( podsjetimo, prvih 100 godina od dolaska prvog automobila u grad, old timeri su također obilježili i više nego povijesno-simbolično),  razvoj prometa do 1945. , razvoj benzinskih crpki, te moto sporta .Jedinstvena izložba posjetitelje je podsjetla i na razvoj biciklizma, (podsjetimo, upravo su organizatori izložbe i organizatori u Hrvatskoj jedinstvene biciklijade starodobnih dvokotačnih ljubimaca), čime su i organizatori, ali i predstavnici TZ grada još jednom aktualizirali priču u gradu Nova Gradiška kao središtu sportskog i avanturističkog turizma.Izložba koja nas je podsjetila na dobre, stare novogradiške godine, uz neizostavnu nostalgiju, svim je posjetiteljima „dala i misliti“, jer, možda je stigao  trenutak da ovaj dio Hrvatske ponovno u svojoj novijoj povijesti, postane ,istinska žila kucavica koja će Slavoniju, još jednom, uspješno povezati s s ostatkom svijeta.

TEKST: Simonida Tarbuk   FOTO:NGB

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn