NOVOGRADIŠKA NOĆ KNJIGE – Noć knjige počela dodjelom priznanja naj čitateljima

Datum objave: 22. 4. 2017. | Kategorija: Kultura

n

NOVA GRADIŠKA – „Knjiga nije hrana, ali je poslastica“. Mudra je to izreka velikog Tina Ujevića u koju čvrsto vjeruju dokazano najveći knjigoljupci grada-uz pomoć kompjutera, kao i zabilježenog, u protekloj godini pročitanog broja knjiga, nagrađeni članovi Gradske knjižnice.

I kud ćeš bolje prigode za primiti nagradu za naj čitatelja godine od „Noći knjige“? Osim toga, cilj ove jedinstvene manifestacije je upravo to-promocija knjige i afirmacija čitanja-te čarobne, strastvene, opsesivne navike kojom se ili zaraziš apsolutno i zauvijek ili te nikad ni ne okrzne.I baš stoga, već nekoliko godina za redom, novogradiška „Noć knjige“ , pod pokroviteljstvom Grada, u organizaciji Gradske knjižnice, počinje svečanom dodjelom diploma naj čitateljima-onima malima, članovima Dječjeg odjela knjižnice, ali i onima velikima, mladima i starima s Odjela za odrasle. Jer,u godinama kada knjiga opasno gubi na važnosti, kada nam je nacionalni prosjek pročitane knjige „per capita“ poražavajući, one koji znaju kakva se neslućena bogatstva kriju između korica, treba nagraditi. Bar javnim priznanjem. Učinila je to, pred mnogobrojnim knjigoljupcima, u ime ustanove kojoj je na čelu, profesorica Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice, zadovoljna što Novogradiščani, unatoč trendovima, uživaju u društvu knjige.

Oni koji su tu naviku najviše puta prakticirali tijekom prošle godine, oni, preciznošću kompjutera i brojem pročitanih knjiga odabrani, laureati „svečanosti knjige“ i  dobitnici diploma su- među malim, mladim čitateljima- Jana Vidović, učenica 8.razreda Osnovne škole „Mato Lovrak“ i Gordana Tarbuk među čitateljima članovima Odjela za odrasle. Kako je, prije svega važno čitati, a onda tek koliko, jer, i za ovu je „disciplinu“ potreban trening ( najbolje bi bilo da je svakodnevan, ali ako vam je to prezahtjevno, za početak „vježbajte“ 3 puta tjedno) uz naj-čitatelje „nagrađene“ diplomom, biranom knjigom ( jer knjigoljupcima je najlakše kupovati poklon), čokoladom i ružom, priznanja je primilo njih još 20-ak, među kojima i nekolicina predškolaca. Jer, samo se tako postaje naj-čitatelj…otkrivajući svijet najprije kroz slikovnice.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: D. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn