NOVOGRADIŠKA LJETNA POZORNICA – Najprije književnost i druženje uz literaturu, a onda raspašoj uz „Let 3“

Datum objave: 17. 6. 2016. | Kategorija: Kultura

NG

NOVA GRADIŠKA –  Novogradiško bi astronomsko i meteorološko ljeto, uz ono tradicionalno, manifestacijsko, u trajanju od tri dana, ove godine trebalo ponuditi i nešto novo. Redovne subotnje sadržaje namijenjene mladima, s naglaskom na urbanom, glazbenom i kulturnom. Ideja je to koja ima za cilj revitalizirati nekada kultni gradski prostor Ljetne pozornice, okupiti lokalne udruge, osnažujući, ali i akrivirajući, tako civilno društvo, te vratiti duh dobrih, starih vremena u kojima je Nova Gradiška živjela životom istinskog grada.Prvi sadržaji čekaju vas već u subotu, 18.lipnja.

Nekih davnih, pomalo zaboravljenih, zlatnih godina, prostor „starog zatvora“ kako ga zovu Novogradiščani, ili ljetne pozornice za sve ostale, bio je kultno mjesto na kojemu su stanovali rock and roll, kultura, tehnika, urbanost i mladi, zajedno s prošlošću i poviješću grada. Bio je to prostor koji je puno prije službenog postojanja civilnog društva, na jednom mjestu, pod istim krovom, gotovo pionirski, okupljao zajednicu tehnike-ekipe mladih inovatora, radio amatera, fotografa, filmaša, ali i na koji se subotom , radi provjereno dobrog provoda, redovno stizalo iz Kutine, Novske, Slavonskog Broda,Požege. Posljednjih godina, unatoč nekolicini sjajnih inicijativa, ali i kvalitetno razrađenog programa za revitalizacijom prostora, pokrenutih idejom i entuzijazmom pojedinca, nakon što je najprije devastirana zubom vremena, a potom  i nemarom onih koji bi trebali voditi brigu o gradskoj imovini, novogradiška ljetna pozornica postala je magnet za skupljanje političkih bodova, ali i itekako važnih glasova mladih. Jer, prostor je to koji bi, još uvijek u nedostatku gradskog Centra za mlade, na prvom mjestu trebao služiti njima.

Ipak, pred ljetnom su pozornicom dobri dani..I sjajne subote, na tragu onih nekadašnjih, obećavaju iz Turističke zajednice i grada, očekujući pozitivan odgovor i odaziv lokalnih udruga, ali i najavljujući redovan kvalitetan program . Bar dok bude novaca i sloge među svima onima koji upravo na tom prostoru vide priliku za realizaciju vlastitih ambicija i interesa, ali i izgradnju kvalitetne kulturne ponude. Neformalno otvorenje obavljeno je krajem svibnja, kada su u okviru nacionalne akcije „Hrvatska volontira“, mladi likovnjaci, studenti Umjetničke akademije, na poziv novogradiške „akademke“,Jelene Kovre, zahvaljujući donacijama prikupljenima od lokalnih poduzetnika, grafitima oslikali prostor Ljetne pozornice, pripremajući ga tako za sve ono što bi trebalo uslijediti.

_MG_0822-002

Već ovu subotu, 18.lipnja, želeći pod svaku cijenu, i gradu i prostoru, vratiti epitet „urbanog“,Ljetna pozornica će spojiti književnost i rock and roll. Večer će početi druženjem uz roman „Roki raketa“, roman godine po izboru T portala, autora, Novogradiščanina, Zorana Malkoča, jednog od onih iz generacije mladih suvremenih pisaca koje kritika, ali i publika posebno vole, predviđajući mu sjajnu karijeru, a nastaviti se predstavljanjem španjolskog i katalonskog izdanja zbirke priča „Groblje manjih careva“, istog autora. Uslijedit će glazbeni dio za koji će se pobrinuti lokalne, ali i zagrebačke snage. Sve starta u 20 sati, a ako bude kao nekada, završit će čim se otvore pekare, taman na vrijeme da kupite vrući, jutarnji burek. Nastavak nas, prema obećanju odgovornih, očekuje već iduću subotu, 25.lipnja, kada će na Ljetnoj pozornici prašiti genijalci iz Rijeke, bend „Let 3“. I dok vas prvi subotnji gušt neće koštati ništa, za ovaj drugi ipak će valjati odvojiti 40 kuna…Na svu sreću, ako sve ostalo bude na tragu najboljih dana „ljetne“ cuga na šanku trebala bi biti po simboličnim cijenama. I u plastičnim čašama. Za sada toliko..Čekamo nastavak…I vidimo se na Ljetnoj!

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB     FOTO: novagradiska.blogspot.com/plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn