NOVOGRADIŠČANI U MAKEDONIJI – Tamo gdje vječno sunce sja…

Datum objave: 15. 10. 2015. | Kategorija: Susreti

12-10-2015-NGB-005

NOVA GRADIŠKA – Ovogodišnji tradicionalni „ In memoriam Toše Proeski“ koji posljednjih osam godina prijateljstvom i uspomenama spaja Makedoniju i Hrvatsku, Kruševo i Novu Gradišku, ove će godine potvrditi uspostavljene veze četverodnevnim posjetom  Novogradiščana zemlji na krajnjem jugu Balkana.

Zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević i direktorica Turističke zajednice, Dinka Matijević, neslužbeno će, u ime grada, predvoditi delegaciju, koju će, uglavnom i u većini činiti novogradiški rukometni veterani, jedni od najzaslužnijih što su dani sjećanja na Tošu Proeskog,, uz memorijalni karakter, dobili i onaj sportski. Uostalom, na vrlo sličan način kako je to oduvijek, pjesmom, činio Toše, i sport ima jedinstvenu snagu povezivanja  i uspostavljanja trajnih  prijateljskih veza. Novogradiščani će na put dug više od 900 kilometara u četvrtak, 15. listopada, a službeni program boravka potrajat će do nedjelje, 18.listopada.

Makedonci, po osjećaju i stilu za gostoprimstvo kažu oni koji znaju, vrlo slični nama, Novogradiščanima su pripremili izniman turističko-kulturno-gospodarsko-sportski program. Prva službena postaja je Skopje, makedonska prijestolnica, grad velikog Aleksandra, tvrde Makedonci navodeći u prilog tezi i niz arheoloških dokaza, grad suvremenih, grandioznih spomenika povijesti, sa jedinstvenim orijentalnim starim dijelom zvanim Bit Pazar, predloženim za listu UNESCOVE baštine, ali i grad brojnih sakralnih objekata od kojih najstariji i najpoznatiji-Bizantska crkva Svetog Pantelejmona, zapanjuje i svojom 9 stoljeća dugom poviješću. Uz priliku za turističko upoznavanje grada, Novogradiščani će se prve večeri na zajedničkoj večeri družiti s dragim prijateljima, makedonskim rukometnim veteranima.

M7

Drugi dan posjeta, petak, počet će doručkom u Staroj Čaršiji, najvećoj i najstarijoj čaršiji na Balkanu, nastaviti se putem doline Vardara do čuvene Tikveške doline, vinarije Elenovi ( a, upravo su vina, uz iznimne prirodne ljepote ono što turisti u Makedoniji traže), mjesta Demir Kapija i Popova kula, do dolaska u grad Prilep, gdje će uz svečani ručak, goste pozdraviti i  dočekati i čelni čovjek grada, Marjan Risteski . Uslijedit će put prema Kruševu, rodnom gradu Tošeta Proeskog, posjet njegovoj rodnoj kući, a potom i groblju Gumenje.Povratak u Prilep značit će i pripremu za još jednu zajedničku  hrvatsko-makedonsku večeru, za koju će se ovaj puta, pobrinuti novogradiški rukometni veterani pripremajući domaćinima najbolji mogući slavonski čorbanac. Subotnje prijepodne proteći će u priprema za rukometnu utakmicu, nakon čega će Novogradiščani put Bitole, a potom i do istinskog bisera upisanog u svjetsku baštinu, makedonskog i pravoslavnog Jeruzalema, kako grad Ohrid nazivaju povjesničari i kulturnjaci. Uz čarobni grad, organiziran je i posjet čuvenom, istoimenom Ohridskom jezeru, nastalom prije ledenog doba, u čijim je vodama sačuvano 200-njak endemskih vrsta od kojih su neke stare do nevjerojatnih 30 milijuna godina i u svim su ostalim dijelovima svijeta odavno izumrle. Noćenje na jezeru, zasigurno će biti vrhunac  četverodnevnog nezaboravnog izleta. Posljednjeg dana, u nedjelju, domaćini će Novogradiščane, prije zajedničkog, završnog ručka i puta kući,  odvesti i do Kumanova, trećeg  najvećeg makedonskog grada, smještenog na važnom križanju puteva Srbije, Bugarske i Grčke.

Sjajan i do zadnjeg trenutka ispunjen program kojim će Makedonci kroz četiri dana nastojati zahvaliti Novogradiščanima za sve godine čuvanja uspomene na balkanskog pjevačkog princa, Slavoncima će pružiti jedinstvenu priliku za doživljaj ove, kažu turistički vodiči, iznimno živopisne zemlje, jedinstvenih prirodnih ljepota, duge povijesti  i tradicije, višestoljetne kulture prepune, na izgled nespojivih, orijentalno-antičko-balkansko elemenata. I, da, nikako ne zaboravimo – vrhunskih vina! Zahvaljujući  „NG buntovniku“, Momiru Divjaku  koji će, također na put, s Makedonijom ćete se, tekstom i fotografijom, iz prve ruke, upoznati i svi vi, odlučite li narednih dana pratiti  i pisane zapise s putovanja na portalu.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB     FOTO: NGB

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn