NOVOGRADIŠČANI U MAKEDONIJI – Susret prijatelja koje je povezala smrt Toše Proeskog

Datum objave: 12. 10. 2016. | Kategorija: Susreti

mak

NOVA GRADIŠKA – Ljepota, ali i surovost života najopipljivije su u tragičnim trenucima. Jer, upravo onda kada se smjenjuju tuga i radost i isprepliću emocije, obično se stvaraju i najčvršće veze među ljudima. Jedna takva tragedija, posljednjih devet godina spaja Makedoniju i Hrvatsku, Kruševo i Novu Gradišku. I mada memorijalni susreti sa sobom neminovno nose i notu D mola, istovremeno potvrđuju nadmoć osmijeha nad plačem, ali i da je život ,gotovo uvijek, jači od sudbine. Dokazat će to i ove godine susret prijatelja koje je povezala smrt Toše Proeskog, makedonskog slavuja, balkanskog princa, stradalog u 26.godini života, 2007., u 6.20 minuta, u prometnoj nesreći na auto cesti A 3 Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške, na putu iz Skopja prema Zagrebu. Čuvajući uspomene, ali i gradeći nove mostove, slaveći život i pjesmu, međusobne sličnosti i različitosti, Novogradiščani će i ove godine, put juga, tamo „gdje vječno sunce sja“, u posjet prijateljima.

Službenu, ali i neformalnu, (jer riječ je prije svega o prijateljskom posjetu) delegaciju, koju će, uglavnom činiti novogradiški rukometni veterani, jedni od najzaslužnijih što su dani sjećanja na Tošu Proeskog, uz memorijalni, dobili i sportski, ali i prijateljski karakter, predvodit će čelni čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić i Dinka Matijević, direktorica Turističke zajednice. Na put dug skoro 900 kilometara Novogradiščani kreću u četvrtak, 13.listopada, a boravak prepun sadržaja i zasigurno trajnih uspomena, potrajati će do nedjelje, 16.listopada. Prva službena destinacija je Skopje, prijestolnica države, postojbina velikog Aleksandra Makedonskog, što god Grci tvrdili, čarobni grad s mikro klimom („ bilo leto bila zima“), čudesan spoj suvremenog kiča, egzotike Orijenta i jada balkanskog, grad kulture, drevne povijesti, brojnih, Unescom zaštićenih sakralnih objekata, čušpjaz religija, sudar civilizacija.

mak10

Nakon susreta s predstavnicima rukometnih veterana Makedonije i zajedničkog razgleda grada, uslijedit će put u Kavadarce, mjesto boravka naredna tri dana, grad s 30-ak tisuća stanovnika, središte nadaleko poznatog Tikveša, enološkog raja, ali i mjesto brojnih areholoških nalazišta iz razdoblja helenizma, starog Rima i Bizanta.Petak će proteći u znaku sporta i hrvatsko-makedonskog rukometnog nadmetanja, ali i zajedničkog druženja uz mirise i okuse zamamne gastronomije i demonstraciju domaćinskih vještina. Uz sport, koji je, poput Tošine pjesme, povezao dva grada i dvije države, prethodnih se godina pokazalo kako se i  Makedonci i Slavonci s pravom ponose vrsnom kuhinjom i sjajnim vinima, dijele sličnu strast prema dobroj hrani i svim ostalim ovozemaljskim užicima, kao i u umijeću ugošćivanja i pružanja nezaboravne dobrodošlice.Nakon subotnje završnice turnira i ručka u čuvenoj vinariji „Povardarie“ uslijedit će put ka Kruševu, rodnom gradu Toše Proeskog, posjet groblju Gumenje, ali i službeni susret dva gradonačelnika, novogradiškog i kruševačkog, koji će uz već postojeće prijateljske veze dva grada, i jednima i drugima, pružiti priliku za uspostavu dugoročne kulturne i gospodarske suradnje.

Nakon zajedničke svečane večere, podjele priznanja i sportskih pehara, gotovo sigurno bez spavanja, ( iskusili su to Novogradiščani prilikom prošlogodišnjeg posjeta), nakon nedjeljnog doručka uslijedit će dug put kući.Sjajan i do posljednjeg trenutka pomno isplaniran i ispunjen program, Slavoncima će pružiti jedinstvenu priliku za otkrivanje i uživanje na krajnjem jugu Balkana, destinaciji koju turistički vodiči nazivaju „prekrasnom zemljom fantastičnih planinskih vrhova, plodnih ravnica, predivnih jezera, prepunu brojnih zaštićenih skrivenih kutaka, prirodni rad, ali i raj za trgovanje, obzirom na, čak i za hrvatsku, pa i slavonske plitke džepove, relativno niske cijene. Dobrodošlicom u koju su se već uvjerili, Makedonci će Novogradiščanima reći hvala za godine čuvanja uspomena na balkanskog pjevačkog princa, ali i još jednom potvrditi kako se najčvršće i najdugotrajnije veze među ljudima stvaraju u trenucima tragedije.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB      FOTO: NGB (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn