NOVOGRADIŠČANI “U ČAST BLJESKU” – S ponosom slaveći zajedništvo i Domovinu

Datum objave: 30. 4. 2019. | Kategorija: Susreti

NOVA GRADIŠKA – Treću godinu za redom, jer manifestacija se od prve pokazala kao pun pogodak, Novogradiščani su se poklonili vojno redarstvenoj akciji kojom je 1.svibnja prije 24.godine oslobođena zapadna Slavonija i s ponosom i pijetetom prisjetili se onih koji su Domovini poklonili sebe. Učinili su to natjecanjem u kuhanju čobanca, jer treba slaviti zajedništvo i koncertom domoljubnih pjesama, „u čast Bljesku“, slobodi i suverenosti.

U osvit vojno redarstvene akcije kojom je 1.svibnja 1995. oslobođena zapadna Slavonija, u spomen na one koji su Domovini poklonili sebe, s ponosom i pijetetom, radošću i tugom, Novogradiščani su obilježili 24.godišnjicu „Bljeska“. Treću godinu za redom, jer manifestacija se od prve pokazala kao pun pogodak, učinili su to natjecanjem u kuhanju čobanca, slaveći zajedništvo i potvrđujući kako su najbolja druženja ona uz pune tanjure i čaše, a potom i koncertom domoljubnih pjesama, „U čast Bljesku“, slobodi i suverenosti.

Da je riječ o svima omiljenom slavonskom specijalitetu koji svaki „majstor“ priprema po pomno osmišljenom receptu, prepunim malih kuharskih tajni, potvrdila je 21, uglavnom domaća ekipa ( Udruga voćara i vinogradara Slavča, Eko kong, Vodovod Zapadna Slavonija, Caffe bar Hubert, JVP Nova Gradiška, Specijalna policija Zebre, Udruga veterana 3.GBR Kune, Udruga umirovljenika, DVD Ljupina, UHBDR 121.brigade pukovnije NG, Proljetni sajam, HVIDRA NG, HSS-ekipa predvođena saborskim zastupnikom Davorom Vlaovićem, 3 malo jača, Boćarski klub Slavča, Caffe bar Slavča, Caffe bar Meta, Minsko polje Stara Gradiška, Mato Karakašić i Lovačka udruga Podložje Gorice), spremna pokazati utreniranim sudačkim nepcima kako je upravo njihov čobanac i onaj pobjednički.

Nakon višesatnog kuhanja u velikoj kuhinji na otvorenom strateški postavljenoj u središtu grada, službeno je to pošlo za rukom i kuhačom, ekipi Vodovoda Zapadna Slavonija- trećenagrađenima, viceprvacima- javnoj vatrogasnoj postrojbi Nova Gradiška, te Udruzi veterana i dragovoljaca DR grada Nova Gradiška, ekipi koja je po ocjeni žirija skuhala pobjednički čobanac i zato zasluženo, iz ruku gradonačelnika Vinka Grgića, primila pehar .

Jednako ukusni, malo više ili manje ljuti, gušći i rijeđi, bili su i oni ostali, nenagrađeni, podijeljeni, „razgrabljeni“ i pojedeni u slast, odmah. Uz pismu Klape „Sveti Juraj“ praćenu sjajnom svirkom Orkestra Hrvatske ratne mornarice, „U čast Bljesku“, slobodi i suverenosti. Uz glavne zvijezde moćnih basova i baritona, jer mandolina i tambura se u Slavoniji vole javno, na koncertu domoljubnih pjesama, nastupile su i domaće glazbene snage, TS „Satir“.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn