NOVOGODIŠNJE ODLUKE – Žene u većoj mjeri ustraju u novogodišnjim odlukama

Datum objave: 04. 1. 2018. | Kategorija: Lifestyle

new-year-2018-100745093-large

POŽEGA – Mnogi početak kalendarske godine doživljavaju kao vrijeme za ‘novi početak’. Koje važne novogodišnje odluke građani donose te jesu li im se ostvarile želje u prošloj godini, istražio je MojPosao  na 180 ispitanika.

Nešto manje od polovice ispitanika planiralo je donijeti novogodišnju odluku za 2018. godinu (48%). To je više od prošle godine, kada je novogodišnju odluku donijelo 37% ispitanika. Malo manje od četvrtine ispitanika ne planira donijeti novogodišnju odluku (29%), a 24% ispitanika još je neodlučno. Novogodišnje odluke u nešto malo većoj mjeri donose muškarci (52%) nego žene (46%).  Novogodišnjim odlukama najskloniji su mlađi ispitanici; 61% ispitanika do 25 godina planiralo je donijeti novogodišnju odluku, dok je isto planiralo napraviti 56% ispitanika u dobi od 26 do 30 godina. Novogodišnjim odlukama najmanje su skloni ispitanici stariji od  41 godinu; njih 35% planiralo je donijeti novogodišnju odluku.

Među ispitanicima koji će donijeti novogodišnju odluku, njih 69% donijeti će odluku vezanu za karijeru. Ti ispitanici su u najvećoj mjeri odlučili pronaći (bolji) posao (67%) te poraditi na usavršavanju i edukaciji (37%). Na trećem mjestu je odluka o povećanju zarade (25%) iza koje dolazi uspostava ravnoteže poslovnog i privatnog života (12%).
Od ispitanika koji su donijeli novogodišnju odluku, njih 61% smatra kako takve odluke povećavaju motivaciju za realizaciju, dok 82% ispitanika koji takvu odluku nisu donijeli smatraju kako donošenje odluka nema veze s motivacijom za realizaciju.

Nešto više od trećine ispitanika prošle je godine donijela novogodišnju odluku (37%). Ispitanici koji nisu donijeli novogodišnju odluku smatraju da se odluke moraju ionako donositi tijekom cijele godine i da odluke jedan dan u godini nemaju smisla. Na pitanje jesu li ispunili svoju novogodišnju odluku, 52% ispitanika odgovara potvrdno, dok ih 23% još nije ispunilo odluku, ali rade na tome. Četvrtina (25%) ispitanika odustalo je od ispunjenja svoje novogodišnje odluke za 2017. godinu. Iako u manjoj mjeri donose novogodišnje odluke, žene u većoj mjeri ispunjavaju svoje novogodišnje odluke (54%) nego muškarci (46%).

TEKST: S. P.      FOTO: ilustracija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn