NOVI STIPENDISTI POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE: “Želimo pomoći najboljima od najboljih”

Datum objave: 28. 12. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Održano je svečano uručivanje 27 Ugovora o korištenju stipendije Požeško-slavonske županije za akademsku godinu 2023./2024. “Zauzeli smo čvrsti stav da je znanje ono što naše društvo pokreće naprijed i da želimo pomoći najboljima od najboljih da uspješno završe svoje fakultete, s nadom da će se vratiti u svoje gradove i općine i svoje radno mjesto naći u krugu Požeško-slavonske županije,” rekla je županica čestitajući novim stipendistima.

Temeljem Odluke o stipendiji Požeško-slavonske županije, u kojoj je naglasak prebačen na specifična područja studiranja, obrazovni uspjeh i upisanu godinu studija, a sve u cilju stvaranja kvalitetnog kadra koji je deficitaran u institucijama i pravnim osobama na području Županije, danas su uručeni novi ugovori o stipendiranju studenticama i studentima.

Riječ je o drugoj dodjeli po novom sustavu stipendiranja u kojem su stipendije podijeljene u tri kategorije – stipendija prve kategorije odnosi se na studente koji po završetku stječu akademski naziv dr. med., odnosno na liječnike. U prvoj kategoriji mjesečni iznos je 400,00 eura. Stipendija druge kategorije odnosi se na studente deficitarnih zanimanja iz STEM područja matematike i fizike. Mjesečni iznos ove stipendije  je 230,00 eura. Treća kategorija stipendija odnosi se na sve ostale studijske programe. Stipendija treće kategorije je u mjesečnim iznosima od 150,00 eura.
Slijedom toga, objavljen je natječaj za dodjelu stipendija Požeško-slavonske županije za školsku godinu 2023./2024. za studente s područja Požeško – slavonske županije, a sredstva su osigurana u proračunu Požeško – slavonske županije. Stiglo je 107 prijava, a za akademsku godinu 2023./2024. stipendirat će se ukupno 27 stipendija, i to 13 u prvoj, 4 u drugoj kategoriji i 10 stipendista u trećoj kategoriji. ”

Osim toga, Požeško-slavonska županija stipendira i upise u Poljoprivrednu školu, pa tako uz sveukupno vas 50 stipendista koliko je sada u isplati, stipendiramo još i 66 učenika Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi. Ukupni godišnji iznos 132 tisuće eura za sve vrste stipendija i s ovim novim sustavom koji je već drugu godinu u primjeni povećanje od preko 100 posto za stipendiranje svih grana studiranja,” pojasnila je pročelnica Odjela za obrazovanje, kulturu i sport Sunčica Bajić.

Novim stipendistima čestitala je županica Antonija Jozić ” Prvotna namjera Požeško-slavonske županije bila je stipendirati po pet studenata iz prve i druge kategorije i deset studenata iz treće kategorije, ali smo se ipak odlučili da ćemo u prvoj kategoriji dodijeliti stipendije svim studentima koji su se prijavili i udovoljili uvjetima Natječaja. Danas je ovdje s nama 13 budućih liječnika za koje duboko vjerujem da će svoje radno mjesto pronaći u zdravstveni ustanovama diljem naše županije. Čestitam vam na postignućima, čestitam na tome što ste uspjeli ostvariti i stipendije Požeško-slavonske županije koja je izdašnija u odnosu na prijašnje godine. Zauzeli smo čvrsti stav da je znanje ono što naše društvo pokreće naprijed i da želimo pomoći najboljima od najboljih da uspješno završe svoje fakultete, s nadom da će se vratiti u svoje gradove i općine i svoje radno mjesto naći u krugu Požeško-slavonske županije. Ovom prilikom zahvlait ću se i svim gradovima i općinama jer u prvoj kategoriji stipendija, onih za buduće lijećnike, oni sudjeluju s trećinom iznosa,” rekla je županica Jozić.

U ime novih stipendista zahvalu je uputila buduća liječnica Matea Ostojić. “Izrazito smo zahvalni što Županija prepoznaje potrebe mladih. Ova novčana potpora velika je pomoć i motivacija studentima u ovom periodu inflacije i porasta troškova života. Jako je malo gradova i županija koji u ovoj mjeri razmišljaju o svojim studentima. Stoga smo mi izrazito zahvalni što živimo baš ovdje, gdje je naš trud i rad prepoznat. Posebno smo zahvalni o Odluci za dodjelu stipendije svim prijavljenim studentima prve kategorije. Uljepšali ste ovo blagdansko razdoblje, ne samo mnogim studentima, već i našim obiteljima koje nas uzdržavaju u drugim gradovima. Svjesni smo kako živimo u razdoblju negativnih trendova, gdje život mladih postaje sve teži, a ovakve nagrade poticaj su nam da i dalje nastojimo biti izvrsni u svom području te da napredujemo. Svjesni smo kako mnogi mladi nakon završetka fakulteta odlaze iz naše županije, a ova stipendija jedan je od koraka kojim se taj trend može smanjiti. Vjerujem da su mnoge moje kolege sličnoga razmišljanja kao i ja, te da žele ostati u svojoj županiji. Ne smijemo ostaviti Slavoniju praznu, naša županija nas treba, a ova stipendija još je jedan dokaz da nas naša županija cijeni i brine o našoj budućnosti. Na nama je da tu potporu iskoristimo za stjecanje novih znanja i vještine” rekla je Matea.

TEKST: Sanja Pok                   FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn