NOVI SAZIV GRADSKOG VIJEĆA GRADA NOVA GRADIŠKA: Konstituirajuća sjednica –početak političke stabilnosti i demokratske zrelosti?

Datum objave: 08. 6. 2017. | Kategorija: Društvo

GV

NOVA GRADIŠKA – Nakon provedenih lokalnih izbora, konstituirajuće sjednice i položene svečane prisege, novoizabrani gradski vijećnici po prvi su puta službeno „stupili“ na dužnost. Uz najviše demokratske standarde, po proceduri, najavljujući gradu toliko potrebnu, političku stabilnost i kontinuitet, ali i, kako se, na osnovu svih jednoglasno donesenih odluka čini, znatno višu razinu političke kulture u međuljudskim i međustranačkim odnosima.

Uostalom, odlučili su tako i birači, omogućujući,  s 50,67 posto glasova, listi SDP-a i Hrvatskih laburista-stranke rada 10 vijećničkih mjesta, politički stabilnih 4 godine, siguran proračun, ali i nastavak niza projekata koji će Novu Gradišku pozicionirati kao „pametni“ grad s idejom i vizijom.
Prije njenog najsvečanijeg dijela-polaganja prisege, na Konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća koju je do utvrđivanja prvog izabranog člana s kandidacijske liste koja je dobila najveći broj glasova birača, vodio predstojnik Ureda državne uprave Slavonski Brod, Mario Vučinić, vijećnici su informirani o rezultatima izbora, a verificirani su i mandati sa zamjenicima koji će vijećničku dužnost obnašati umjesto gradonačelnika i njegovih zamjenika ( Ivana Trupina i Borislav Vidošić). Uslijedila je potom svečana vijećnička prisega koju je, obvezujući se da će raditi u korist i na dobro grada, položilo 17 vijećnika.

Odlukom birača, listi SDP-a i Hrvatskih laburista-stranke rada pripalo je 10 vijećničkih mjesta, ali i što je puno važnije, politički stabilnih 4 godine, siguran proračun, nastavak niza projekata koji će Novu Gradišku pozicionirati kao „pametni“ grad s idejom i vizijom, kao i programske platforme 77 + sadržaja koju je prepoznao i najveći broj birača.Zalagat će se za to: Ivan Adžić ( umjesto Vinka Grgića), Vesna Đapić, donedavna zamjenica novog- starog gradonačelnika, Marijan Radić, višegodišnji SDP-ov gradski vijećnik, tajnik Gradske organizacije, u novom sazivu zamjenik predsjednika Gradskog vijeća iz redova većine, dr.Ljepša Rakas Vujčić, na Konstituirajućooj sjednici izabrana za predsjednicu Gradskog vijeća, prva žena na toj funkciji u povijesti grada, višegodišnja vijećnica, zamjenica gradonačelnika za društvene djelatnosti u vrijeme mandata SDP-ovog Josipa Vukovića, Igor Babić dipl.ing.građ., Franjo Kikić,spec.admin.publ., Vlatko Greiner, Matej Zboril ( umjesto Borislava Vidošića, zamjenika gradonačelnika), Jelena Kovre, mag.educ.art. i Zoran Gazibarić. Broj mjesta, iznimno povjerenje birača, ali i „političku snagu“ u Gradskom vijeću, njegova predsjednica, dr.Ljepša Rakas Vujčić, smatra čašću ali i obvezom.

„Apsolutna većina u Gradskom vijeću znači veliku odgovornost, ali, moramo biti svjesni- i izniman trud i rad na dobrobit grada i svih Novogradiščana“ rekla je u svom nastupnom govoru kao prva žena Gradskog vijeća, dr.Rakas Vujčić. S liste HDZ-a u novi saziv Gradskog vijeća izabrano je 5 vijećnika –Ljiljana Lukačević, mr.spec.kl.psih., protukandidatkinja izabranom gradonačelniku, s iskustvom  zamjenice za društvene djelatnosti u vrijeme mandata Željka Bigovića, Željko Bešlić, dipl. ing.građ., Ljiljana Ptačnik, ravnateljica Gimnazije, Tomislav Bećirević i Antun Škovrčević. Kako ne bi sve ostalo na klasičnoj stranačkoj SDP-HDZ podjeli, brinut će dvoje vijećnika izabranih s Kandidacijske liste grupe birača- Željko Bigović i Marijana Škara-Ivković.

Nakon prošlogodišnjih izvanrednih izbora koji su, unatoč činjenici kako Gradsko vijeće nije bilo moguće konstituirati do srpnja, pa tako ni izglasati proračun, novom starom  gradonačelniku pružili priliku da u 9-mjesečnom mandatu pokrene 70-ak različitih projekata, te, već u prvom krugu, dobije povjerenje birača na puni četverogodišnji mandat, ovakav odnos političkih snaga u Gradskom vijeću zasigurno predstavlja gradu, itekako potrebnu političku stabilnost. Odluka je to i želja birača, a misle tako, čini se, i predstavnici lokalne oporbe, što su „demonstrirali“ jednoglasnim prihvaćanjem svih odluka na prvoj, konstituirajućoj sjednici. Političku mudrost kolega oporbenih vijećnika pohvalio je i gradonačelnik, ističući kako je jedino takav stav dobar stav i za grad. “U tom duhu, nadam se, dobre suradnje s svima, veselim se budućem radu. Osim toga, čeka nas puno posla. Finaliziranje aktualnih, nastavak postojećih, ali i početak nekih, sasvim novih projekata“,  najavio  je gradonačelnik Vinko Grgić.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: S. T.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn