NOVI POLICIJSKI POMOĆNIK – Polcam kamera protiv nepropisne brzine

Datum objave: 07. 5. 2020. | Kategorija: Crna kronika

POŽEGA – Uređaj „POLCAM SmartEye ST-1“ je radarski mobilni uređaj za snimanje brzine u dnevnim i noćnim uvjetima pomoću LED bljeskalice, a može pratiti brzinu čak 32 vozila u pokretu, kako u dolasku tako i u odlasku i u više prometnih traka. Maksimalna brzina koju ovaj uređaj može uhvatiti je 300 km/h dok mu je domet više od stotinu metara.

Policijska postaja Požega od kolovoza prošle godine bogatija je za još jedan skupocjen i visoko sofisticirani radarski mobilni uređaj za nadzor i mjerenje brzine kretanja vozila. Kako je upravo nepropisna brzina jedan od „četiri glavne ubojice na cesti“ uređaj pomaže policijskim službenicima u njihovome svakodnevnom radu.

Unatoč viskoj cijeni, uređaj ipak vrijedni tek ako se pravilno koristi, Stoga je od strane predstavnika tvrtke koja je izravni dobavljač uređaja pod nazivom „POLCAM“, službenika MUP-a i Ravnateljstva policije RH provedena je i edukacija na kojoj je sudjelovao i policijski službenik za sigurnost i preventivu u cestovnom prometu, djelatnik Policijske postaje Požega Mario Matijević.

“Uređaj „POLCAM SmartEye ST-1“ je uređaj koji je postavljen na tzv. tronožcu, i uz sebe ima dodatno napajanje (bateriju), procesor te je prilagođen tako da omogućava snimanje brzine u dnevnim i noćnim uvjetima pomoću LED bljeskalice. Osim navedenog isti ima funkciju ANPR-a (automatsko prepoznavanje registracijskih pločica) a „sposoban“ je pratiti brzinu čak 32 vozila u pokretu, kako u dolasku tako i u odlasku i u više prometnih traka, te se isto tako po potrebi kamera zbog svoje visoke rezolucije može koristiti i za utvrđivanje drugih prekršaja propisanim Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Maksimalnu brzinu koju ovaj uređaj može uhvatiti je 300 km/h dok mu je domet više od stotinu metara,” pojasnio je Matijević.

Kada se uređaj postavi uz cestu policijski službenici njime rukuju pomoću laptopa, putem daljinske administracije, gdje se zatim „prate“ i slikaju vozila zatečena u prometnim prekršajima. Prometnim prekršiteljima kasnije se, temeljem članka 229. stavka 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, dostavljaju obavijesti da dostave podatke o osobi koja je upravljala navedenim vozilom. U protivnom, ističe Matijević, ako se ne dostavi vjerodostojan podatak o identitetu osobe koje je u vrijeme počinjenja prekršaja upravljala navedenim vozilom propisana je novčana kazna od 5.000,00 do 15.000,00 kuna.

Korištenjem navedenog uređaja zabilježen je porast broja utvrđenih prekršaja nepropisne brzine na prometnicama te je tako u prva četiri mjeseca 2020. godine s istim uređajem na području Policijske postaje Požega utvrđeno 547 prekršaja pa je tako uređaj već sada pokazao svoju visoku iskoristivost i spremnost u borbi protiv ovoga „ubojice na cesti“. Ovisno o statističkim pokazateljima odnosno detaljnom analizom prometnih nesreća u određenim periodima i mjestima, te drugim čimbenicima, uređaj se postavlja na više lokacija na području Policijske uprave Požeško slavonske kao i iskustveno, gdje se dosadašnjim radom na terenu pokazalo da se najviše krše prometni propisi, u ovome slučaju nepropisna brzina kretanja vozila.

Opravdanost korištenja Polcam uređaja potvrdila nam je i statističkim podacima glasnogovornica PU policijske uprave Požeško-slavonske Nikolina Janković: “Na području Policijske uprave požeško-slavonske u prva četiri mjeseca 2020. evidentiran je manji broj prometnih nesreća, odnosno 113 prometnih nesreća (u prva četiri mjeseca 2019. – 147), dok je broj smrtno stradalih veći u odnosu na prethodnu godinu – u 2020. su smrtno stradale tri osobe, dok je u istom razdoblju 2019. smrtno stradala jedna osoba, teško je ozlijeđeno šest osoba (2019. – devet osoba), a lakše je ozlijeđeno 26 osoba (2019. – 55 osoba). U 27 prometnih nesreća uzrok je bila brzina. Vezano za prometne prekršaje na području naše Policijske uprave u prva četiri mjeseca evidentirali smo sveukupno 2743 prometna prekršaja koji su vezani za nepropisnu brzinu, od čega je njih 547 zabilježeno Polcam uređajem. Brzina je uz alkohol, pojas i mobitel jedna od četiri ubojice u prometu i ovom prilikom još jednom upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa,” zaključila je glasnogovornica Janković.

TEKST: S. P.       FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn