NOVE VIZURE GRADA – Uz slavonske autentičnosti, Slavonski Brod uskoro i povijesno-kulturna turistička destinacija

Datum objave: 03. 3. 2015. | Kategorija: Kultura

sb

SLAVONSKI BROD – Predsjednik gradske Turističke zajednice i čelni čovjek Slavonskog Broda, gradonačelnik Mirko Duspara, održao je radni sastanak sa Sanjom Šaban, pomoćnicom ministrice kulture. Na sastanku se razgovaralo o realizaciji novih kulturno-turističkih sadržaja grada, te mogućoj financijskoj pomoći Ministarstva kulture.

Dugoročni projekt koji bi „glavni grad“ Brodsko posavske županije konačno,s pravom, mogao i trebao pozicionirati i turistički brendirati kao poželjnu i atraktivnu povijesno-kulturnu destinaciju , svakako je projekt nastavka restauracije Brodske Tvrđave, odnosno, izgradnje takozvanog „vodenog mosta“ koji će spojiti dva dijela jedne od najvećih fortifikacijskih građevina takve vrste u Europi. Uz nastavak radova na obnovi najveće brodske znamenitosti , spomenika nulte kategorije, na sastanku je bilo riječi i o obnovi kuće Brlić, budućeg iznimno atraktivnog kulturno-turističkog sadržaja grada, koji bi mogao biti uvršten i u programe školskih ekskurzija. Uz  sredstva europskih fondova koja će biti utrošena u daljnje radove na Tvrđavi, dogovoreno je kako će Ministarstvo kulture i u narednom periodu sufinancirati ova dva, za grad i županiju, iznimno značajna projekta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kada je riječ o kući Brlić, slijede radovi restauriranja namještaja, te unutarnjeg uređenja prostora, dok je za konačni završetak „vodenog mosta“ ( radovi na izgradnji i rekonstrukciji traju već tri godine), potrebno, uz pomoć stručnjaka, čuvajući autentičnost i povijesno-građevinske značajke, rekonstruirati postojeći objekt, te lukove pojačati armiranim betonom. Grad je za nastavak radova na budućoj turističkoj atrakciji Tvrđave,  čija je vrijednost procijenjena na oko 700 tisuća kuna, već osigurao potrebnu drvenu građu, a financijski će, nadaju se, uz Ministarstvo kulture, pripomoći i Ministarstvo turizma te Ministarstvo europskih fondova i regionalnog razvoja. Nakon zatvaranja financijske konstrukcije, vodeni most bi u svom novom sjaju prvi turisti mogli vidjeti već početkom 2016.godine, jer bi radovi, prema planu, mogli završiti krajem aktualne godine.

TEKST: Simonida Tarbuk   FOTO: S.Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn