NOVE KANALIZACIJE I VODOVODI – Radovi u Svetinji krenuli, najavljeni radovi u Tekiću i Ramanovcima

Datum objave: 13. 4. 2018. | Kategorija: Društvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SVETINJA – Na području Općine Jakšić započeta je izgradnja kanalizacijske mreže u naselju Svetinja vrijedni 956 tisuća kuna. Gradilište su danas posjetili predstavnici Tekije d.o.o. te načelnici Općina Jakšić i Kaptol Ivica Kovačević i Mile Pavičić, a tom prilikom najavljeni su i radovi na vodovodnoj i kanalizacijoj mreži za naselje Tekić na jakšićkom području te izgradnja kanalizacijske mreže zanaselje Ramanovci na području Općine Kaptol.

Tri projekta u dvije općine kroz tehničke detalje predstavio je voditelj Sektora razvojno-tehničkih poslova u Tekiji Milan Beslić. Kanalizacijska mreža naselja Svetinja dužine je oko 640 metara s jednom crpnom stanicom i pomoću ovog sustava stanovnici naselja Svetinja spojit će se na sustav kanalizacije u Eminovcima i na tamošnji uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Vrijednost radova je 956 tisuća kuna, a novac su osigurali Općina Jakšić i Hrvatske vode. Planirani završetak radova je kraj lipnja 2018. godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na području Općine Jakšić uskoro će početi i izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže Tekić. Vodovodna mreža je dužine 2800 metara, kanalizacijska je 3200 s dvije crpne stanice. “Pomoću tih crpnih stanica otpadne vode odvest će se na sustav odvodnje i pročišćavanja u naselju Bertelovci. Planirana vrijednost je 4,8 milijuna kuna kroz Agenciju za plaćanje u poljoprivredi. Trenutno je u fazi javno nadmetanje za izbor izvoditelja radova i nadzora, a početak radova očekujemo u lipnju ove godine,” najavio je Beslić uz napomenu kako bi ovim projektom 66 domaćinstava bilo opskrbljeno pitkom vodom te sustavom odvodnje. U lipnju bi trebali početi i radovi u naselju Ramanovci gdje je u planu 2550 metara kanalizacijske mreže i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda za 350 stanovnika, a sredstva u iznosu 2,6 milijuna kuna osigurala je Agencija za plaćanje u poljoprivredi.”Velika je pomoć općina i Jakšić i Kaptol bila upravo u dobivanju sredstva. Tekić i Ramanovci su stopostotno državna, odnosno sredstva Europske unije, a u Svetinji je veći dio novca izdvojila općina Jakšić,” dodao je Beslić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević naglasio je kako je ugodno iznenađen brzinom izvođenja radova, posebice u Svetinji. “Dugi niz godina imali smo više građevinskih dozvola koje nikako nismo mogli staviti u funkciju za izvođenje radova, pa su i Svetinja i Tekić već obnavljanje dozvole. Uspjeli smo evo da omogućimo i ostalim naseljima na području naše općine koji nemaju odvodnju, a Tekić nije imao ni javnu vodoopskrbu. Nadam se da će sve biti realizirano kako je i planirano,” rekao je načelnik Kovačević. I projektna dokumentacija za naselje Ramanovci već je bila davno pripremljena, kaže načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“bilo je tu niz problema, zbog trase smo jedan dio morali preprojektirati, potom je došlo do smanjenja izvora financiranja, pa četiri godine praktički nismo mogli negdje aplicirati navedeni sustav za izgradnju. Drago mi je da smo sad uspjeli s Tekijom kroz mjeru ruralnog razvoja 7.2.1., a to je kanalizacija i četvrti uređaj za pročišćavanje koji se gradi u našoj općini i još nam preostaje samo jedan kako bi naša općina bila pokrivena vezano uz uređaje, a imamo još razviti mreže u Bešincima, Doljanovcima i Podgori. To je u fazi projektiranja i bit će kandidirano za sljedeći krug u mjeri 7.2.1.” rekao je načelnik Pavičić. Ispred Grada Požege kao većinskog vlasnika tvrtke Tekija svoje zadovoljstvo ovim projektima izrazio je zamjenik požeškog gradonačelnika Mario Pilon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Čestitam i projektnom timu Tekije i načelnicima na predanom radu u realizaciji ovih projekta- projekta Svetinja od gotovo milijun kuna te projekte koji su u pripremi od gotovo osam milijuna kuna sa sto posto prihvatljivim izvorima financiranja preko Ministarstva poljoprivrede. To je veliki poticaj za daljnji rad i napredak i nas u Grdu Požegi ali i ostalim suvlasnicima tvrtke Tekija. Nadam se da će radovi biti gotovi u dogovorenim rokovima te da će naši sugrađani uskoro imati one osnovne uvjete za život u današnje vrijeme, a to su priključci na vodovod i kanalizaciju,” zaključio je Pilon.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn