NOVA PRILIKA ZA KONTINENTALNI TURIZAM – Turističke atrakcije koje ne smijete propustiti u Brodsko-posavskoj županiji

Datum objave: 21. 4. 2020. | Kategorija: Lifestyle

SLAVONSKI BROD – Iako ćemo na putovanja još malo morati pričekati, a i ljeto će, čini se, proći bez odlaska na more, pandemija koronaviursa mogla bi, shvatimo li to na vrijeme, biti dobra stvar za kontinentalni turizam. Osim toga, Slavonija je prepuna bisera koje bi, u očekivanju stranih gostiju, najprije trebali upoznati mi sami. Želite li spremno dočekati trenutak popuštanja mjera, isplanirajte posjet Brodsko posavskoj županiji i saznajte što sve nudi

Osim što je sa sobom donijela niz problema i najavila kako život više nikada neće biti isti, pandemija koronavirusa, trebala bi nas, shvatimo li to na vrijeme, natjerati da se okrenemo samima sebi i konačno osvijestimo potencijale vlastitog dvorišta. Jer, uz zdravu domaću hranu i proizvode za kojima, iz dana u dan, raste potražnja, Slavonija ima još puno toga za ponuditi. Prije svega, u turizmu, a kako bi ljeto moglo proći bez odlaska na more, prilika je to koju ne bi smjeli propustiti.

Jer, toliko je još neotkrivenih bisera u neposrednoj blizini koje bi, u očekivanju stranih gostiju, najprije trebali upoznati mi sami. Vrijeme u karanteni stoga bi bilo najbolje iskoristiti za planiranje putovanja. Tu, u susjedstvo, u Brodsko posavsku županiju koja će vas dočekati širom otvorenih ruku, onako kako se to u Slavoniji radi, nudeći povijest i kulturu, sport i rekreaciju, prirodne ljepote, spoj tradicije i suvremenosti- sve to začinjeno eno-gastro užitcima. a sklopu već spomenuti muzej tambure, ali i muzej moderne umjetnosti, muzej tvrđave i galerija Ružić, a željni kulture trebali bi navratiti i u Muzej Brodskog Posavlja. U “glavnom gradu” Županije je i vrijedan sakralni objekt, franjevački samostan predivne barokne arhitekture.

Vrlo sličan je i franjevački samostan u Cerniku, blizu Nove Gradiške, u kojem se nalazi i bogata biblijska izložba i arheološko paleontološka zbirka. Uz sedam i pol stoljeća dugu povijest, Cernik se ponosi i Kulmerovim dvorcem, najljepšim dvorcem u županiji, koji će vas, uz arhitekturu, oduševiti i perivojem. Kad ste već u Cerniku, svakako navratite i do Strmca, nadaleko poznatog obližnjeg izletišta smještenog u prekrasnoj, prema jugu otvorenoj dolini, kojom protječe gorski potok Šumetlica, sa sjeverne strane zaštićenog od vjetrova visokim Psunjem, na kojem je i najviša kota Slavonije – Brezovo polje sa 988 m nadmorske visine.

Posjet Brodsko posavskoj županiji ne bi trebao proći bez posjeta Novoj Gradiški, jednom od najmlađih gradova u Hrvatskoj, utemeljenog 1748. godine kao Friedrchsdorf, nastalog i izraslog u okrilju Vojne krajine. Jedinstven po svojoj povijesnoj jezgri koju čine crkva svete Terezije, kulturni biser grada i jedan od značajnijih spomenika sakralnog graditeljstva kasnog baroka u Slavoniji, stari sud i zatvor iz 18.stoljeća, te župna crkva Bezgrješnog začeća blažene djevice Marije s početka 19.stoljeća, grad Nova Gradiška ponosi se i svojim stoljetnim parkom, mjestom brojnih događanja i središtem društvenog života. Uz niz kulturno-glazbenih manifestacija, gradski muzej i kino, Nova Gradiška je grad u koji rado navraćaju i sportaši, prije svega zbog rukometa, a dobro došli su i košarkaši, pa i novi klinci koje spremno čeka skate park.

Uz biciklističke staze kroz grad, za sve rekreativce i hobiste, kao i njih nekoliko zahtjevnijih, duž brda Slavče, Nova Gradiška i okolica avaturistima nudi i Posavsku poučnu cestu, jedinstvenu priču o gastronomiji, povijesti, arheologiji, folkoru, pučkoj baštini i autohtonoj arhitekturi Posavine. Riječ je o cesti dugoj 30-ak kilometara koja vodi kroz slavonsku šumu i duž toka rijeke Save, mameći sva čula mirisima domaćih proizvoda i ljepotom krajolika, “destinaciji” kao stvorenoj i za lovce i ribolovce.

Puno je još toga što nudi Brodsko posavska županija, a što ćete morati otkriti sami. Čim prije, kad prođe pandemija. Jer, kontinentalni turizam je in, a Slavonija novo more!

TEKST: S. Tarbuk         FOTO: tzbpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn