NOVA KNJIGA POEZIJE – Požežanki Lani Derkač objavljena knjiga „Hotel za mrtve“

Datum objave: 30. 11. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Požeškoj spisateljici Lani Derkač iz tiska je upravo izašla nova knjiga poezije „Hotel za mrtve“. Nakladnik knjige je zagrebački V.B.Z., a uredio ju je pisac Marko Pogačar.

Riječ je o desetoj zbirci pjesama ove požeške autorice tiskanoj u Hrvatskoj, a izašli su joj i prijevodi nekih knjiga, kao i izbor iz poezije u inozemstvu.

Na zaslovnici knjige citiran je tekst Irene Matijašević koja je o Laninim pjesmama, priređujući ih za emisiju 3. programa Hrvatskoga radija „Poezija naglas“ napisala: „Prepuna želje i mogućnosti da začudi, ovo je pjesnikinja koja uporno razbija klišeje, frazeme, koja razmišlja i koja svoj svijet usitnjava, do najmanjih i najbizarnijih banalnih sastojaka. Ona u tome svemu očituje i volju da poezijom nešto promijeni, iako nije sigurna da je ikakva promjena moguća. U ovoj poeziji ima i suosjećanja, primjerice, prema izbjeglicama, ali čak i u tim angažiranijim pjesmama preteže svijest koja se kreće u stalnoj blizini stvarnog, praktičnog života ali i bježi od njega u visine nekontrolirane maštovitosti. Gusta masa poezije Lane Derkač dolazi iz tla, iz uzemljenosti autorskog glasa, koji ipak ima poriv za letom, u kojem s brišu granice između stvari, pojava i bića.“

TEKST: S. P.      FOTO: L. D.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn