NOVA GRADIŠKA “POLETJELA S GAVRANOM” – Otvoren međunarodni znanstveni skup „Miro Gavran-prozni i kazališni pisac“

Datum objave: 24. 10. 2015. | Kategorija: Kultura

n

NOVA GRADIŠKA – Osam je godina trebalo Ministarstvu kulture da prepozna, a potom pristane i na službeno pokroviteljstvo Međunarodnog skupa posvećenog proznom i kazališnom opusu Mire Gavrana u domaćinstvu njegovog rodnog grada. Na sreću, Miro se u tom periodu, itekako potrudio opravdati status iznimnog umjetnika, ali i književnika i dramatičara koji, očigledno, poznaje tajnu uspjeha. I dogodio se „Let s Gavranom“ skup koji je, u organizaciji Gradske knjižnice, Pou“Relković“, ogranka Matice Hrvatske, Turističke zajednice i Gimnazije, u petak, 23.listopada u Novoj Gradiški okupio brojne ugledne znanstvenike iz Hrvatske, ali i Slovačke i Rusije.

O fenomenu Mire Gavrana, najplodnijeg , najuspješnijeg i najprevođenijeg nacionalnog književnika i dramatičara srednje generacije, naredna će dva dana  (petak i subota, 23.i 24.listopada) raspravljati  između ostalih dr.sc. Ana Lederer, intendantica zagrebačkog HNK-a, dr.sc, Julijana Matanović, omiljena profesorica filozofskog fakulteta i rado čitana knjižvnica,dr.sc Miroslav Međimorec, dr.sc, Sanja Nikčević , dr.sc.Alica Kulihova, dr.sc.Dubravka Težak, dr.sc. Ivan Trojan,dr.sc.Galina Georgijevna Tiapko, doc.art.Jasmina Pacek. A, tema skupa i više je nego intrigantna, jer, unatoč svoj svojoj skromnosti, samozatajnosti i jednostavnosti, Miro Gavran, zasigurno jedan od najpoznatijih Novogradiščana, nije ni malo običan umjetnik. Jer u posljednjih 30-ak godina aktivnog rada, Miro je svojim djelom uspješno preletio oceane, spajajući publiku i čitatelje sa svih krajeva svijeta, predstavljajući im djela prevedena na 38 jezika,romane koji su doživjeli 200-tinjak izdanja, 300 kazališnih premijera, 40-ak napisanih kazališnih tekstova, 9 romana za odrasle i 10 za djecu zbog čega njegov umjetnički, književni i kazališni rad ,danas proučavaju studenti na brojnim svjetskim sveučilištima, ali i zbog čega je član HAZU-a, Ruske akademije književnosti, ali i prvi hrvaski kandidat za nagradu Andersen za 2016.godinu, najveću svjetsku nagradu za dječju književnost.

Sve to je samo dio iznimnih uspjeha Mire Gavrana, s kojima su, na svečanom otvorenju skupa upoznale, u ime organizatora, profesorica Biljana Dakić, ravnateljica novogradiške Gradske knjižnice, profesor Josip Ostić, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske, Ana Lederer,u ime estručnog organizacijskog odbora, ali i čelni čovjek grada, gradonačelnik Željko Bigović, ponosan na skup ovakvog značaja, ali i uspjeh Mire Gavrana. Dvodnevna znanstvena manifestacija, uz stručna izlaganja gostiju, ponudit će i jedinstvenu izložbu koja prati razvojni put Mire Gavrana, od prvih objavljenih radova u listu novogradiške Gimnazije, do drama koje je vidjelo više od 2 milijuna gledatelja, kazališnu pedstavu „Hotel Babilon“, ali i nekoliko promocija novih knjiga dramskih tekstova i Mirinih romana.

Iako prvi „Let s Gavranom“ i njegov službeno prvi dan nije okupio onoliko Novogradiščana koliko je trebao, hvale je vrijedan potez organizatora, kojim će, Novogradiščani pokazati koliko su ponosni na svog sugrađanina, ali i nadajmo se, bar, simbolično, u Mjesecu hrvatske knjige, podsjetiti na značaj književnosti, dramaturgije, ali i osvijestiti vrijednost i ljepotu čitanja.Jer, kako kaže i Miro u svom romanu „Klara“-„čitajući knjige nećeš usavršiti vještinu življenja, život je neobuhvatno protjecanje, opire se svakom određenju. Čitajući knjige nećeš doprijeti do istine, sve što je napisano izmišljeno je, stvarnost se ne pokorava riječima. Čitajući knjige nećeš postati ni sretniji ni bolji, ali knjige moraš čitati da bi sve to shvatio.“ Stoga, sretno prvom „Letu s Gavranom“!

TEKST: SIMONIDA TARBUK/NGB     FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn