NOVA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U KAPTOLU – Predstavljen projekt “Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja”

Datum objave: 17. 5. 2017. | Kategorija: Kultura

kaptol 1

KAPTOL – U općinskoj vijećnici općine Kaptol održano je predavanje i predstavljanje projekta Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja – Iron Age Danube koji se provodi u sklopu Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014. – 2020. Interreg. Projekt vrijedan 2,55 milijuna eura financiran je 85 posto sredstvima Europske unije, a ostalo su sredstva ostalih dionika.

Projekt se provodi na području pet država, Austrije, Slovačke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. U Hrvatskoj se projekt provodi na području Jalžabeta i Kaptola u Požeško-slavonskoj županiji. Projekt su predstavili načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, zamjenik župana za gospodarska pitanja Željko Jakopović, dr. sc. Jacqueline Balen, muzejska savjetnica i voditeljica projekta te dr. sc. Hrvoje Potrebica, pročelnik Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i višegodišnji istraživač tumula na području kaptola iz starijeg željeznog doba.

kaptol 2

Glavni cilj i interesno područje projekta je istraživanje, zaštita i turistička upotreba najvažnijih krajolika iz vremena starijeg željeznog doba u pet zemalja na osam mikrolokacija. U sklopu toga je i razvoj te strategija za očuvanje, istraživanje i održivi razvoj arheoloških krajolika na regionalnoj razini, međunarodna promocija najvažnijih krajolika iz razdoblja starijeg željeznog doba, otvaranje novih muzejskih programa za posjetitelje i organizacija konferencije Arheologija i turizam u svibnju 2019. godine kada projekt i završava. “U središtu projekta nalaze se kulturni krajolici starijeg željeznog doba koje obilježavaju visinska utvrđena naselja te groblja pod tumulima nastala između 8. i 4. stoljeća prije Krista, koji iako impozantni, ostaju nedovoljno integrirani u regionalnu kulturnu i turističku ponudu. Deset projektnih partnera iz pet europskih zemalja su okupljeni oko projekta u polju zaštite kulturne baštine i razvoja kulturnog turizma. Glavna projektna inovacija leži u metodološkom pomaku koji će se temeljiti na partnerskom istraživanju prapovijesti krajolika, za razliku od dosadašnjeg individualnog pristupa,”naglasila je  voditeljica projekta Balen.

Dio istraživanja koje je dosad vodio prof. Potrebica nastavljaju se, posebno na tumulima koji su otkriveni na području Kaptola i Tulnika. U pripremi je i organizacija arheološkog kampa svih sudionika u Kaptolu, a  projekt će rezultirati i  rješenjem kako organizirati turizam na arheološkim nalazištima. ” U provedbi projektnih aktivnosti fokus Arheološkog muzeja u Zagrebu i Centra za prapovijesna istraživanja bit će usmjeren na prostor Požeške doline. Tijekom starijeg željeznog doba krajolikom su dominirala utvrđena visinska naselja podno kojih su se nalazila velika groblja pod tumulima kojih je već nekoliko pronađeno iznad mjesta Kaptol. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je Kaptol bio jak gospodarski centar i kneževsko sjedište u tom razdoblju te vrlo dobro uklopljen u mrežu komunikacijskih putova s ostalim središtima svog vremena, što ga čini idealnim poligonom za provođenje projektnih aktivnosti. Aktivnosti projekta trebale bi dati poticaj razvoju kulturnog turizma u ovom dijelu Hrvatske,” zaključio je prof. Potrebica.

TEKST: S.P./V.P.      FOTO: V. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn