NOĆ MUZEJA U PAKRACU – Bogat program i umrežavanje dvaju muzeja – pakračkog i požeškog

Datum objave: 23. 1. 2019. | Kategorija: Kultura

PAKRAC – Ovogodišnja tema Noći muzeja“ Muzeji – inovacije i digitalna budućnost“ potaknula je pakračke muzealce na osmišljavanje muzejske noći kojom će pokušati povezati prošlost, sadašnjost i budućnost na inovativan i aktualan način. Posebnost ove noći bit će i povezivanje, odnosno umrežavanje dvaju muzeja – pakračkog i požeškog, kroz direktno uključivanje u međusobne programe.

Svi će posjetitelji tako moći razgledati dvije izložbe – jedna je „Priče iz školskih klupa“ koja prezentira pakračko školstvo i njegov povijesni razvoj te drugu zanimljivu izložbu koju ćemo otvoriti u ovoj noći, naziva „Biti učenik u Hrvatskoj u dugom 19.stoljeću“.

“Ovom prigodom pruža nam se izvrsna prilika u okviru teme školstva povezati i usporediti školovanje nekada i danas. Stoga će u okviru ove večeri naš poznati povjesničar i autor izložbe „Biti učenik u dugom 19.stoljeću“ dr.sc. Dinko Župan, održati predavanje kojim će nam približiti način školovanja i kontekst u kojem su se u 19.stoljeću školovala djeca u Hrvatskoj. Predavanje će održati u 18.30 u Gradskoj vijećnici u neposrednoj blizini muzeja. Tijekom cijele večeri aktualan će biti program za mlade i one koji se tako osjećaju, pod nazivom Biti učenik u 21.stoljeću, unutar kojeg ćemo u suradnji s OŠ braće Radića Pakrac kroz niz edukativnih sadržaja i igru pokušati naučiti nešto novo uz različita i danas aktualna tehnološka pomagala. Printat ćemo trodimenzionalno, igrati se s robotićima , lansirati vas u prošlost fotografskom brzinom, poigrati se s QR kodovima i micro:bitovima , testirati vaše znanje kroz interaktivni kviz i muzejsku zagonetku,” najavila je ravanteljica muzeja Jelena Hihlik.

Za najmlađe i one nešto starije organizirana je i radionica kaligrafije u 20.00h, a posebnost ove noći bit će i povezivanje, odnosno umrežavanje dvaju muzeja – pakračkog i požeškog, kroz direktno uključivanje u međusobne programe. Posjetitelji muzeja moći će osjetiti atmosferu muzejskih noći, poslušati koncerte Glazbenih škola te pogledati i stručna vodstva po izložbama ovih muzeja. Uključenje je predviđeno u vremenu od 19.30 do 21.30.

Uz navedeni program, svi posjetitelji imat će i mogućnost pregledavati niz digitalnih sadržaja: od virtualne šetnje po izložbi, virtualne izložbe na internet stranici muzej-pakrac.hr te niz digitaliziranih sadržaja na digi-pakrac.com kao i sadržaja digitaliziranih u sklopu izložbe „Priče iz školskih klupa“ od kojih posebno izdvaja digitalizirana Školska spomenica iz 1878. godine.
Kao i prethodnih godina, i na ovogodišnjoj Noći muzeja možete posjetiti i Muzej vojne i ratne povijesti koji će biti otvoren od 18.00-1.00, a osigurano je ponovno druženje s Grofom te uživanje u drugim lokalnim specijalitetima.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn