NOĆ KNJIGE U POŽEGI – Probudi me (knjigom kroz mrak ) za sve uzraste

Datum objave: 18. 4. 2017. | Kategorija: Kultura

noc

POŽEGA- Međunarodnoj manifestaciji “Noć knjige” koja slavi snagu i ljepotu pisane riječi povodom Svjetskog dana knjige i ove se godine pridružuje Gradska knjižnica i čitaonica Požega. Bogati program ispunjen izložbama, glazbom i čitanjem nosi naziv”Probudi me”, a uz niz cjelonoćnih zbivanja za sve uzraste s Požežanima će se družiti književnik Ivica Prtenjača, glazbenik Jurica Leikauff s bandom, mladi pjesnici i prozaici te fotograf Damir Hoyka.Najavila je to na konferenciji za novinare ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega Aleksandra Pavlović.

Pred nama je šesta po redu hrvatska Noć knjige, manifestacija koja u središte stavlja čaroliju ukoričenog svijeta, ljepotu pisane riječi i vrijednost knjige, autora, ali i čitanja i čitatelja. U toj iznimnoj noći, svjetlo u mraku nacionalne svakodnevice osnažit će bogatim programom i Gradska knjižnica i čitaonica Požega. Ove godine Požežani će uživati u cjelonoćnim zbivanjima pod nazivom “Probudi me” – najavila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Požega Aleksandra Pavlović.

“Probudi me, zaziva najznamenitiji požeški pjesnik Dobriša Cesarić u svojoj pjesmi “Pjesma mrtvog pjesnika” oslanjajući se na vječni odnos pjesnika, pisca i čitatelja.Naime, kada čitatelj uzme knjigu u ruke odgađa se odnos između njega i knjige,odnosno autora za koji Cesarić kaže – proživjet ćemo oba sve moje stihom zadržane sate, sve sačuvane sne iz davnog doba. Upravo to je moto kojim smo se vodili u organizaciji ovogodišnjeg programa “Noći knjige” u našoj knjižnici. Želimo “probuditi” čitatelje koji će pak “buditi” pjesnike i druge autore i to sve kroz predivnu aktivnost čitanja. “Probudi me” se odnosi i na odnos građanina spram kulture. Našim najvećim i najbogatijim programom želimo skrenuti pozornost građana na ustanovu koja pruža dragocjenu knjižničnu uslugu, djelatnost, ali i brojne godišnje programe, sve u svrhu kvalitetne kulturne ponude u našem gradu,” naglasila je ravnateljica Pavlović. U požeškoj knjižnici ove su godine tako, već tradicionalno pripremili brojne programe za sve dobne skupine koji će 21. travnja trajati od 18,00 sati sve do ponoći.

DSC00072

Za djecu su pripremljene dvije aktivnosti radioničkog tipa koje počinju od 18,00 sati – “Šuma Striborova od priče do stripa” kao aktivnost za najmlađe te kreativna radionica po predlošku romana “Mali princ” za one nešto starije. Za mlade i odrasle pripremljen je različiti spektar programa pa je tako pripremljen program pod nazivom “Knjiga bez lica” i “Preporuka s licem” (Knjige iznenađenja i Preporuke čitateljskog kluba), tu je i recitativni program, a u prostoru Čitaonice bit će održan kviz , natjecanje u znanju iz poezije, filma i glazbe. Na glazbenom odjelu koncert će održati Eva Cigić i Leonardo Marković na flauti i klaviru, a drugi koncert održat će u vrhuncu večeri u izvedbi Jurice Leikauffa i njegovog benda (startaju u 22,30). Osim glazbe tu su i dva književna predstavljanja – Književna grupa 90+ predstavit će mlade pjesnike i prozaiste, a književna zvijezda večeri je Ivica Prtenjača koji će se Požežanima predstaviti od 21,15 sati. Naravno tu su i prigodne izložbe. Jedna je “Knjige u sjećanju” koja predstavlja knjige koje su ostavile traga u životima odabranih, znamenitih požeških osoba.

Tu je i izložba kultnih filmova o filmovima Titanic, Ratovi zvijezda i Prljavi ples, a posebnu pozornost svakako će izazvati tradicionalna izložba fotografija iz natječaja Knjiga svaki dan koja se ove godine zove “Probudi me”. Fotografi su imali zahtjevan zadatak predstaviti fotografijom stih.”Tražili smo da fotografiraju stihove na što kreativniji način. Ove nam je godine pristiglo 220 fotografija i povjerenstvo u kojem su Damir Hoyka i Maja Žebčević Matić odabralo je pobjednike, a odabrali smo i 31 fotografiju za izložbu. U Noći knjige, od 22,00 sata ćemo otvoriti izložbu, proglasiti pobjednike te uručiti nagrade,” rekla je ravnateljica Pavlović. Uz to, tu su i dva happeninga – jedan se održava u tunelu i organizatori žele ostvariti atmosferu stiha, a drugi je pod nazivom “Čitam.Čitam. Čitam…” i ostvaren je uz pomoć umirovljenika ljubitelja čitanja a ponudit će vam – što drugo nego čitanje u udobnom naslonjaču. Već tradicionalno tu su i akcije – Noć knjige je vrijeme opraštanja pa oni neodgovorni i lijeni mogu vratiti knjige koje drže u “zarobljeništvu” bez plaćanja zakasnine, oni koji misle da je vrijeme da se uključe u klub, mogu se upisati besplatno u knjižicu, a ispred zgrade knjižnice bit će organizirana slobodna razmjena knjiga – knjižnica će dijeliti rashodovane naslove, a građani mogu donijeti naslove koje im više nisu potrebni u kućnoj biblioteci. Progam požeške Noći knjige pogledajte OVDJE.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn