NOĆ KNJIGE U POŽEGI – Knjiga na policama i fotografijama, knjiga u razgovorima i planovima

Datum objave: 24. 4. 2018. | Kategorija: Kultura

naslovna 2

POŽEGA – U  požeškoj Noći knjige uz brojna zbivanja za djecu i odrasle, posjetitelji su mogli s knjižničarima podijeliti svoju viziju programa u novoj knjižnici te uživati u “hodajućoj” izložbi fotografija. Gradska knjižnica i čitaonica Požega tako se pridružila brojnim domaćim i svjetskim knjižnicama koje uz Svjetski dan knjige, knjigu stavljaju u središte pozornosti. Slavlje knjige i čitanja podržao je i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Noć knjige 2018., manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, ovogodišnjom temom “Budućnost knjige” propituje izazove koje pred knjigu postavlja razvoj suvremene tehnologije.Svoje kreativne odgovore na ova pitanja ponudili su brojni sudionici, njih čak 669 (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige)koji su pripremili 1187 različitih programa  koje će se održati u rekordnih 287 grada i mjesta širom zemlje. Među njima je i Gradska knjižnica i čitaonica Požega koja se velikim projektom uređenja novog dijela zgrade knjižnice doista priprema na pravi način za budućnost. Požežani su navikli u Noći knjige pratiti brojne kulturne, zabavne i edukativne aktivnosti ,no upravo zbog završne faze i intenziteta radova u novom dijelu zgrade knjižnice, ove se godine program Noći knjige održao samo u starom dijelu zgrade.

staro 1 str 2

Dječji odjel je za Noć knjige pripremio dvije radionice. Od 18:00 sati najmlađi će korisnici knjižnice moći pratiti pričaonicu „Noć s(l)ova u svijetu Grimmove bajke“ koju prati likovna aktivnost na temu ispričane bajke, a od 20:00 sati će za djecu starijeg uzrasta Čitateljski klub „Čita“ upriličio je čitanje uz dramatizaciju po predlošku romana Sanje Pilić „Ideš mi na živce.“
Glavna aktivnost na Odjelu za odrasle bio je razgovor knjižničara i korisnika o vizijama nove knjižnice koja bi uskoro trebala biti dovršena i otvorena. Novi prostor će pratiti i novi program, a knjižnica želi čuti glas korisnika. Stoga je za tu svrhu bila pripremljena i anketa koju je spremno ispunio i prvi čovjek grada požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je obišao i novi dio knjižnice.

anketa

Već tradicionalno, u programu Noći knjige posjetiteljima je predstavljena izložba fotografija iz fotonatječaja Knjiga svaki dan. Tema ovogodišnjeg, petog po redu natječaja, bila je Moja knjižnica, a zadatak prikazati zgradu ili unutrašnjost knjižnice te istovremeno pokazati što knjižnica znači zajednici ili pojedincu.  Na natječaj je stiglo više od 203 fotografije od više od  80 autora iz cijele Hrvatske. U prosudbenom povjerenstvu ove su godine sudjelovali Damir Hoyka, fotograf, Dunja Holcer, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva i Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice. Prva je nagrada otputovala je u Split, druga u Dugo Selo, a treća nagrada uručena je u Požegi, Požežanki Snježani Brus.

m3 m4

I ove godine organiziran je Sajam knjiga na kojem su građani mogli pokloniti knjigu drugima, ili odabrani naslov ponijeti kući, a održana je i jedinstvena akcija – besplatan upis u knjižnicu na šest mjeseci za sve nove članove te produženje članstva na godinu dana u Noći knjige po akcijskoj cijeni od 50 kuna.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn