NOĆ KNJIGE U NOVOJ GRADIŠKI – Jer „dobri prijatelji, dobre knjige i pospana savjest-to je idealan život“!

Datum objave: 21. 4. 2017. | Kategorija: Kultura

nkbaner

NOVA GRADIŠKA – Šestu godinu za redom, ovaj puta, iznimno, u trajanju od četiri dana, od 21.do 24.travnja, diljem Hrvatske dogodit će se Noć knjige. Jedinstvena je to manifestacija koja u središte interesa stavlja knjigu, autora, čitanje i čitatelja, nastojeći bar na trenutak „skrenuti pažnju javnosti na ljepotu i značaj pisane riječi, čaroliju ukoričenih svjetova i radost njihova upoznavanja“.Noći knjige u petak će se, 21.travnja, od 19 sati do simbolično, pet minuta prije ponoći, pridružiti i Gradska knjižnica Nova Gradiška.

„Ne sjećam se dana kada sam prvi put uzela knjigu u ruke, ne sjećam se ni naziva prve pročitane knjige, njenih korica ni mirisa, kao ni trenutka kada sam bila uvučena u taj magični svijet. No jednom kada se to dogodilo, bila sam zauvijek zarobljena“. Dio je to nagrađenog eseja o knjigama i čitanju koji će razumijeti svi oni koji bijeg u ukoričene stranice ispunjene književnim tekstom smatraju najljepšom i najvažnijom životnom avanturom. Približiti tu i takvu avanturu svima, ali i popraviti loš nacionalni prosjek kada je riječ o čitanju, zadatak je Noći knjige, jedinstvene manifestacije koju pod pokroviteljstvom Vlade RH i Odjela za Unesco pri Ministarstvu kulture, zajedničkim snagama organiziraju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zajednica nakladnika i knjižara HGK, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika, Knjižni blok-inicijativa za knjigu te portal Moderna vremena info.

Kao i ranijih godina i ovogodišnjoj, šestoj po redu Noći knjige pridružit će se novogradiška Gradska knjižnica. Jedinstveno noćno druženja počet će u 19 sati svečanom dodjelom priznanja najčitateljicama i čitateljima, ( kako bi čast bila još veća, istinskim knjigoljupcima priznanja će uručiti čelni čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić sa zamjenicom Vesnom Đapić), nastaviti se zanimljivim glazbeno-scenskim programom, kreativnom radionicom čitanja, predstavljanjem suvremenih novogradiških pisaca-Elvire Slišurić, Sanje Šimić i Igora Samca, ali i , kako stoji u pozivu, višesatnim ugodno-neformalnim druženjem uz knjiške razgovore, čarobne knjižnične napitke i kolače.

Kako bi i dnevni dio Noći knjige bio potpuno u skladu s ciljevima naifestacije, u petak 21.travnja od 7.30 do 12 sati u Gradskoj će knjižnici biti provedena i akcija vraćanja knjige bez naplate zakasnine, kao i besplatna učlanjenja po pet novih korisnika na svakom odjelu.Pridružite se ovoj jedinstvenoj manifestaciji i zajedno vratimo knjizi mjesto koje joj pripada u svakom trenutku- u vlakove i autobuse, u parkove i školske klupe, u staračke domove i kafiće, svugdje gdje nas može zaskočiti i podsjetiti na ljepotu otkrivanja neistraženih svjetova.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn