NOĆ KNJIGE 2018 U POŽEGI – Sajam knjiga, izložba i zajedničko planiranje za novu knjižnicu

Datum objave: 21. 4. 2018. | Kategorija: Kultura

noć knjige poz

POŽEGA – U  požeškoj Noći knjige 23. travnja od 18,00 do 22,00 sata  program nudi besplatan upis u  knjižnicu, mogućnost sudjelovanja u  razvoju planova za program nove knjižnice te niz zbivanja za djecu i odrasle. Gradska knjižnica i čitaonica Požega tako se  pridružuje domaćim i svjetskim knjižnicama koje uz Svjetski dan knjige potiču čitanje.

Požežani su navikli u Noći knjige pratiti brojne kulturne, zabavne i edukativne aktivnosti tako da knjižnica bilježi u prosjeku 700 posjetitelja tijekom ovog svog najbogatijeg programa. Zbog završne faze i intenziteta radova u novom dijelu zgrade knjižnice, ove će se godine program Noći knjige održati samo u starom dijelu zgrade.

Dječji odjel je za Noć knjige pripremio dvije radionice. Od 18:00 sati najmlađi će korisnici knjižnice moći pratiti pričaonicu „Noć s(l)ova u svijetu Grimove bajke“ koju prati likovna aktivnost na temu ispričane bajke, a od 20:00 sati će za djecu starijeg uzrasta Čitateljski klub „Čita“ upriličiti čitanje uz dramatizaciju po predlošku romana Sanje Pilić „Ideš mi na živce.“

Jedinstvena akcija ove godine je besplatan upis u knjižnicu na šest mjeseci za sve nove članove koji se može ostvariti i na Dječjem i na Odjelu za odrasle. Produženje članstva na godinu dana u Noći knjige će se također moći obaviti po akcijskoj cijeni od 50 kuna. Organiziran je i tradicionalni Sajam knjiga na kojemu će građani moći pokloniti knjige drugima, a knjižnica građanima poklanja rashodovane knjige.

n43

Glavna aktivnost na Odjelu za odrasle će biti razgovor knjižničara i korisnika o vizijama nove knjižnice koja bi uskoro trebala biti dovršena i otvorena. Novi prostor će pratiti i novi program, a knjižnica želi čuti glas korisnika kako bi nove programe u što većoj mjeri mogla organizirati u skladu s potrebama i očekivanjima građana. U tu svrhu, pripremljene su i ankete i male nagrade za sudjelovanje.

U programu Noći knjige će postavljena i izložba fotografija iz fotonajtečaja Knjiga svaki dan te će biti proglašeni pobjednici. Tema ovogodišnjeg, petog po redu natječaja, bila je Moja knjižnica, a zadatak prikazati zgradu ili unutrašnjost knjižnice te istovremeno pokazati što knjižnica znači zajednici ili pojedincu. Iz natječaja nastaje izložba koja pokazuje značaj knjižnice kao ustanove kroz njezinu interakciju s korisnicima. U prosudbenom povjerenstvu ove su godine sudjelovali Damir Hoyka, fotograf, Dunja Holcer, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva i Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice.

“Razvojni koncept nove požeške knjižnice temelji se na vizijama suvremeno opremljene  baze znanja koja je uslugom i programski naslonjena na potrebe suvremenog korisnika koji želi brzu, točnu i kvalitetnu informaciju uz visoku razinu kvalitete kulturnog programa. Po dovršetku radova na novom dijelu zgrade i adaptaciji stare zgrade, koja je zaštićeno kulturno dobro, Požega će dobiti novu zgradu, ali i novu knjižnicu. U programu Noći knjige želimo uključiti građane i čuti njihova mišljenja i očekivanja kako bismo se što više približili krajnjem cilju koji je knjižnica po mjeri suvremenog korisnika,” rekla je ravnateljica Aleksandra Šutalo.

TEKST: S. P.       FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn