NOĆ HRVATSKOG FILMA – Prvi put u novogradiškom kinu

Datum objave: 27. 10. 2017. | Kategorija: Kultura

n

NOVA GRDIŠKA – Noć hrvatskog filma i novih medija priča je koja ima za cilj, od trenutnog skromnog vala dobre nade u interes domaće publike za domaći film, u jednoj noći stvoriti trajnu i čvrstu vezu istog tog filma i istih gledatelja. Pokrenuta prije četiri godine inicijativom istoimene Umjetničke organizacije, ovogodišnja Noć hrvatskog filma i novih medija, dogodit će se u subotu, 28.listopada u Zagrebu, Dubrovniku, Šibeniku, Sisku,Otočcu, Subotici, Mostaru, Klokotiću, Temišvaru i Novoj Gradiški
Povratak kina u grad bio je, čini se, sjajan potez. Unatoč tvrdnjama kako je riječ o zabavi za starije generacije. Jer, tako se stvara kulturna navika kod publike, ali i gradi urbani identitet sredine. Osim toga, odlazak u kino odavno je ponovno in. Zahvaljujući kinu i novim navikama, Nova Gradiška je, uz redovne vikend projekcije filmskih hit naslova,  u posljednjih mjesec dana ugostila Randez vous au cinema, manifestaciju posvećenu francuskoj kinematografiji, ali i, uz još 28 drugih kina, obilježila Svjetski dan audiovizualne baštine. Red je, onda i za hrvatski film. Na kraju krajeva, nameću to i trendovi, a oni pokazuju uzlaznu putanju i moguće zlatne trenutke za nacionalnu kinematografiju. Upravo su pozitiva prisutna oko hrvatskog filma, nekolicina nagrada osvojenih na relevantnim međunarodnim festivalima, kao i sve kreativnija ekipa mladih umjetnika glavni krivci manifestacije koja ima za cilj zadržati, ali i pojačati trenutni interes domaće publike za film.

Priča pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske ove će godine biti organizirana po četvrti puta, a prvi će joj se puta pridružiti i Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković zajedno s kinom koje odnedavno „djeluje“ u Domu kulture. Najdulju noć hrvatskog filma obilježit će maraton besplatnih filmskih naslova-pomno izabranih uradaka pionira dmaćeg filma u svim znanim rodovima- od vječnih dječjih klasika, zanimljivih novih medija, recentnog animiranog filma i dokumenataraca, sve do najpopularnijeg žanra kratko i dugometražnih igranih filmova. Noć za filmski užitak na hrvatski način  čeka vas u subotu, 28.listopada od 18 sati, a program pogledajte   OVDJE.

TEKST: S. T.       FOTO: plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn