NEVJEROJATAN POTHVAT – U 100 dana prehodao čitavu Hrvatsku!

Datum objave: 06. 10. 2020. | Kategorija: Lifestyle

ZAGREB –Marin Zovko 38. godišnji Zagrepčaninu zadnjih je 100 dana prehodao čitavu Hrvatsku preko svih njenih najisturenijih točaka. Propješačio je nevjerojatnih 2282 kilometara i time u jednom potezu prehodao, ne jednu, već obje Hrvatske dugometražne staze, Croatian Long Distance Trail i Via Adriaticu.

Prehodavši putem Gorski kotar, Učku, Velebit, Dinaru i još stotinjak planinskih vrhova, Marin je ukupno popeo preko 50 kilometara visinske razlike. Čisto radi usporedbe, to je kao da se skoro 6 puta osvoji Mt. Everest. Marin je dnevno prelazio prosječno 25, a nekad je to bilo i preko 40 kilometara uključujući strme uspone i višesatna spuštanja. Radi se često o teškim vremenskim i terenskim uvjetima, nadljudskim naporima te dugim razdobljima tišine, bez ikoga da podijeli svoje misli, frustracije ili posebno lijepe trenutke.

Kako bi stekao kondiciju, tijekom karantene, Marin je mjesecima hodao gdje god je išao, i po nekoliko sati dnevno, ali za ovakav pothvat nije se zapravo moguće pripremiti. “Blato, kiša, vjetar, ekstremne vrućine, 3 para tenisica, hladne noći u šatoru – sve se isplatilo. Vidio sam čudesa divljine kakva nisam mogao ni sanjati. Naša zemlja je nevjerojatno lijepa, često sam ostajao bez daha”, prepričava Marin trenutke iz avanture života.

Veliku podršku Marin nije primio samo iz planinarskog društva “Panj” kojeg je aktivni član i kolega iz tvrtke u OiV u kojoj je zaposlen kao informatički tehničar. “Želio bih zahvaliti svim ljudima koje sam susretao putem, koji su me ugrijali, nahranili, udomili i redom ispunili srce gostoljubivošću i moralnom podrškom. Otišao sam daleko od civilizacije, ali u svim krajevima Hrvatske, naišao sam na dobre i srdačne ljude” poručuje.

Marin je trenutno na rtu Prevlaka, gdje je završila njegova višemjesečna avantura i sprema se vratiti u Zagreb. “Veselim se što ću nakon “dugo” vremena vidjeti svoje, ali betonska džungla me ne veseli. U prirodi sam pronašao svoju slobodu,” zaključio je Marin.

TEKST: S. P./ PD Panj             FOTO: M. Z.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn