NEBESKI VATROMET – Ne propustite Suze sv. Lovre!

Datum objave: 10. 8. 2021. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Kao svakog ljeta oko spomendana sv. Lovre (10. kolovoza), događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza. Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Saturn i Jupiter. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni obzirom da je mladi Mjesec pa mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa.Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete s 11. na 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bi što bolje mogli uživati u nebeskom spektaklu.

Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte.

Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.

UPUTE ZA OPAŽAČE:
• ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora
• za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, …)
• meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
• potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
• potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja

TEKST: S.P        FOTO: astronomskisavez

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn