“NE IDEM IZ SLAVONIJE” – Tradicijsko sportska manifestacija za zaljubljenike u konje i baštinu s istinskim turističkim potencijalom

Datum objave: 04. 8. 2022. | Kategorija: Susreti

LUŽANI – Želeći sačuvati bogatstvo, izvornost i ljepotu baštine i podsjetiti na važnost ostanka, u Lužanima je održana prva tradicijsko sportska manifestacija pod nazivom “Ne idem iz Slavonije”. Organizirana na inicijativu poznatog konjogojca Tomislava Ivića, u režiji Brodsko-posavske županije i Općine Oriovac, manifestacija je, uz mnogobrojne posjetitelje, okupila i nekolicinu jahača te 16 svatovskih zaprega

Posljednjeg dana srpnja Lužani su bili središte tradicije i jedinstveni podsjetnik zašto je ova regija najljepše mjesto na svijetu, ali i kako su konji istinski sinonim za Slavoniju. Povod tome prva je tradicijsko sportska manifestacija pod nazivom “Ne idem iz Slavonije”, osmišljena na inicijativu tamošnjeg poznatog konjogojca Tomislava Ivića, u režiji Brodsko-posavske županije i Općine Oriovac.

Želeći sačuvati bogatstvo, izvornost i ljepotu baštine i podsjetiti na važnost ostanka na “rodnoj grudi”, manifestacija je, uz brojne mještane, prijatelje i zaljubljenike u konje, okupila i nekolicinu jahača te 16 svatovskih zaprega pristiglih iz svih dijelova županije. Uz povorku svatovskih zaprega kroz “po šokački” okićeno selo i vožnju kroz čunjeve, događaj koji, itekako, ima potencijala da postane tradicija, razveselio je i najmlađe za koje je organizirano natjecanje u starinskim igrama.

Želeći nagraditi trud sudionika, organizatori su se pobrinuli i za priznanja dodijelivši ih Tomislaviu Štiviću iz Stupničkih Kuta za najljepšu zapregu, Franji Đamiću iz Širokog polja, kao najmlađem sudioniku, Tomislavu Ergotiću za najizvorniju zapregu, Milenku Devčiću za najupareniju, te Ivanu Maroševiću iz Tisovca za onu najveseliju. Manifestaciju su osobnim dolaskom podržali i prvi čovjek Općine Oriovac, načelnik Antun Pavetić, predsjednik Općinskog vijeća, Matija Jošić i županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivedu, Željko Burazović, potvrdivši kako je riječ o priči s turističkim potencijalom čiji naziv sve govori.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO:Općina Oriovac

 

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn