NAŠIH 50 GODINA – Svečani jubilarni koncert Glazbene škole uz 50. rođendan

Datum objave: 08. 5. 2015. | Kategorija: Društvo

g-1

NOVA GRADIŠKA – Nekada davno, na vrhuncu građanskog 19.stoljeća, obrazovanima ste se mogli smatrati samo ukoliko ste, uz neizostavno poznavanje latinskog i njemačkog jezika, znali i svirati neki od glazbenih instrumenata. Iako su se stvari od tada značajno promijenile, poznavanje notnih zapisa i virtuozno prebiranje prstima i danas može biti značajan plus u osobnom životopisu. U svakom slučaju, voljeli i poznavali glazbu profesionalno ili onako, čisto amaterski, iz gušta, područje je to koje će vam značajno obogatiti život. Upravo na tom tragu, educirajući i odgajajući ,uvodeći vas u savršene svjetove zvuka,već pola stoljeća uspješno djeluje novogradiška Glazbena škola. Značajan jubilej proslavit će sa sugrađanima cjelovečernjim koncertom u subotu, 9.svibnja 2015. godine.

Iako zasigurno, postoje brojne sredine u kojima glazbene škole djeluju i nekoliko stotina godina, za najmlađi grad u Hrvatskoj, pola stoljeća je iznimna brojka. Ali i jubilej koji, s pravom, treba proslaviti na nivou. Jubilej je to koji na prvom mjestu, potvrđuje tradiciju i kadrovsku kvalitetu, a sredini daje pečat kulturne i urbane. Jer, iza pola stoljeća uspješnog rada i djelovanja Glazbene škole stoje nebrojene generacije mladih glazbenika, klinaca koji su prve spoznaje o čaroliji zvuka i neobičnim notnim zapisima, zahvaljujući radu, talentu, ali i iznimno kvalitetnim profesorima, stekli upravo u svome rodnom gradu. Na putu dugom 50 godina kroz ovu je ustanovu  glazbeno obrazovano više od 10 tisuća učenika, koji su, opismenjavajući sami sebe, glazbu istovremeno utkali i u srca svih sugrađa, ali i u srce grada. A, grad je, zbog toga, oduvijek, s pravom,  ponosan na svoju Glazbenu školu. Gitara, klavir, truba, flauta, harmonika -instrumenti su na kojima novogradiški klinci posljednjih pola stoljeća otkrivaju klasičnu, ali i suvremenu glazbu, uče se javnom nastupu, ali i uz izniman pedagoški rad svojih nastavnika, postaju i iznimno obrazovani mladi ljudi.

Uz kvalitetu pjevačkog zbora škole dokazanu na brojnim domaćim i inozemnim natjecanjima, novogradiška Glazbena škola posebno je ponosna i na niz svojih, sada već tradicionalnih koncerata-adventski „Radosni put tihog iščekivanja Božića“, Božićni pod nazivom „Bit Božića je ljubav“, humanitarni „Note dobrote“, ali i onaj popularno nazvan „Mi, Vi i naše note“.  Uz sve navedeno, završni godišnji koncerti polaznika Glazbene škole, već su godinama koncerti za koje se, u gradu, traži karta više. Jer, upravo su ti koncerti i jedina stalna prilika Novogradiščanima željnim klasike i glazbenog gušta, da na trenutak,  uz pomoć nota i vještine malih glazbenika, otplove u neke druge, senzualnije prostore svakidašnjice.Upravo takvo, posebno, emotivno, glazbeno nadahnuto putovanje svim zainteresiranim, ponudit će novogradiški glazbenici sugrađanima i u subotu, 9.svibnja, proslavljajući zajedno s njima, svoj 50.rođendan.Pridružite im se u Domu kulture od 19 sati i uvjerite se u onu čuvenu Nietzche-ovu kako bi“ život bez glazbe bio pogreška“.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: GŠ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn