NAŠ ČOVJEK SA SORBONE- Marko Gašparović, student kompozicije i muzikologije prestižnog sveučilišta

Datum objave: 04. 7. 2014. | Kategorija: Kultura

mmmm

NOVA GRADIŠKA – Nekolicina hrvatskih gradova među kojima su i Nova Gradiška i Požega,posljednjih je dana imala rijetku priliku uživati u koncertu Pjevačkog zbora Sorbonne Universités, visoko renomiranog pariškog sveučilišta na kojem studiraju mladi glazbeni talenti iz cijeloga svijeta , a koji je dio  ansambla Zbor & Orkestar Sorbonne Universités (COSU). Novogradiščanima se po prvi puta kao student pariškog sveučilišta predstavio njihov sugrađanin Marko Gašparović.

Pod vodstvom Ariela Alonsa, svake kulturne sezone, članovi Zbora, studenti i njihovi profesori, obnavljaju ali i potvrđuju stoljetnu tradiciju kvalitete, putujući Europom i koncertirajući.  Osim ljetnih turneja, članovi Zbora redovno nastupaju na  svim najprestižnijim svjetskim destinacijama, te u čarobnom, matičnom gradu Parizu. Novogradičani su koncert dočekali s posebnim oduševljenjem i ponosom, jer im se, nakon dugo godina, po prvi puta kao student pariškog sveučilišta, predstavio i mladi sugrađanin, Marko Gašparović.   Marko je prve glazbene korake uspješno odradio u novogradiškoj Osnovnoj glazbenoj školi, nakon koje je, kao izniman talent, upisao i uspješno završio i Srednju glazbenu školu za klavir u Varaždinu. Gotovo potpuno samostalno, ali uz bezgraničnu podršku profesora i roditelja, uslijedio je put u daleki, glazbeni svijet. Najprije na studij kompozicije na prestižne konzervatorije u Strasbourgu i Parizu, gdje je imao priliku i čast učiti od vrhunskih glazbenih stručnjaka, poput Marka Andréa i Dania Tchalika, a potom i na Sorbonnu.

kr

O glazbenom talentu i uspješnosti  Marka Gašparovića ( kojih nema bez ogromnog truda i višesatnog rada, samostalno, ali i u okviru redovnog studija kompozicije i muzikologije) dovoljno govori i činjenica kako se njegova djela izvode u Francuskoj i Hrvatskoj proteklih pet godina. Marka je kao uspješnog glazbenika koji na najbolji način promiče hrvatsku glazbu i kulturu primio i predsjednik Ivo Josipović.

Novogradiščani mogu biti ponosni što su, upravo zahvaljujući Markovoj inicijativi i odlučnosti da nam se predstavi, mogli uživati u iznimnom i vanserijskom glazbenom ugođaju. Bio je to, kako je rekao i čelni čovjek grada, gradonačelnik Željko Bigović, „povijesni kulturni događaj za naš grad, znamo li kako je ovogodišnja turneja uglednog Zbora, zaobišla brojne, daleko veće i urbanije sredine.“ Posebno iznenađenje, ali i zadovoljtsvo bilo je  premijerno čuti čak tri Markove kompozicije na koncertu. Osim toga, riječ je o istinskom kuriozitetu, obzirom kako je zbor Sveučilišta po prvi puta u svojoj povijesti tijekom koncerta izveo kompozicije jednog svog člana i studenta. Uz jedinstvenu priliku za uživanje u talentu, ali i ogromnom uspjehu ovog mladog Novogradiščanina, Marko je, uz glazbeni, pokazao i onaj lokalpatriotski talent, ugostivši svoje kolege u rodnom gradu, ali i rodnom selu svog oca, mjestu na kojemu se, unatoč koncertnim dvoranama Pariza, kako sam kaže, najbolje osjeća. Nakon završne godine studija, za „našeg čovjeka iz Pariza“, mladog i beskrajno talentiranog Marka Gašparovića, sigurni smo, čut će se diljem svijeta. Doživljaj koncerta, unatoč svoj raskoši, ovaj je puta, ipak, bio u drugom planu. Marko Gašparović svoj je trenutak slave pred domaćom publikom, itekako zaslužio.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: S.Tarbuk/požega.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn