NAJDUŽI STOL U HRVATA – Bogatstvo nacionalne gastronomije na stolu dugom 800 metara

Datum objave: 27. 5. 2018. | Kategorija: Susreti

naslovna

VELIKA – Najljepša su druženja ona uz puni stol. S dragim ljudima, uz ukusne zalogaje i još bolju kapljicu. Znaju to mještani Velike, stoga su i ove godine, po deveti puta, oko Najdužeg stola, jedinstvene turističko-folklorne i gastro manifestacije okupili brojne prijatelje iz zemlje i inozemstva, slavonski ih ugostili i dobro nahranili.

Dug 800 metara, ispunjen svim mogućim i nemogućim gastro delicijama, Najduži velički stol i ove je godine potvrdio kako su najljepša druženja ona uz punu trpezu. Organiziran devetu godinu za redom, u okviru tradicionalne 28. Međunarodne smotre folklora Čuvajmo običaje zavičaja, pod „režijskom palicom“ Turističke zajednice Općine Velika i mjesnog KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ i pokroviteljstvom predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović, Najduži je stol okupio 150 „izlagača“ i gladnima i znatiželjnima ponudio jela iz cijele Hrvatske, ali i specijalitete iz zemalja regije. Uz „dušu veličku“, kako reče prvi čovjek Općine, načelnik Vlado Boban i gostoprimstvo slavonsko,  veliki broj volontera, mještana i članova veličkih udruga, upravo je to adut koji ovu manifestaciju čini jedinstvenom i prepoznatljivom, ali i sve značajnim turističkim proizvodom mjesta uz napore organizatora da kroz smotru folklora, iz koje se „priča“ o Najdužem stolu i razvila, na jednom mjestu okupe Hrvate iz svih zemalja svijeta u kojima ih ima i gdje su okupljeni u kulturno umjetnička društva.

nn

“Nakon uspostavljene suradnje s prijateljima iz Mađarske, Rumunjske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Austrije, vjerujem da ćemo to, kroz koju godinu, i uspjeti. Veliki broj izlagača, njih 150, ali i više od 500 članova KUD-ova, lokalnih i gostujućih udruga, opg-a-iza stola, kao i nekoliko desetaka tisuća posjetitelja koliko ih ovaj vikend očekujemo u Velikoj, dokaz je kako je riječ o pozicioniranoj manifestaciji. U prilog tome ide i popunjenost svih smještajnih kapaciteta na području Općine i u susjednim mjestima, atraktivan Park prirode Papuk, sportski sadržaji i ne zaboravimo, vino, jer, Velika je, kao dio Kutjevačkog vinogorja, poznata i kao općina s najviše čokota po stanovniku. Kad dodamo tome toplice po kojima smo oduvijek poznati i čijoj se skoroj obnovi svi nadamo, bila bi to zaokružena turistička priča“, istaknuo je, u ime organizatora, direktor TZ Općine Velika, Tomislav Galić.

m1 m2

Istarske, dalmatinske, ali i mađarske gulaše, meso i kobasice svih vrsta i na sve zamislive načine, manje i više poznate plodove mora i rijeka, kruh, kolače i peciva ponudili su posjetiteljima domaći i strani izlagači, među kojima su, između ostalih, bile i ekipe HRT-a, Obrtničke komore grada Zagreba, te po drugi puta, gosti iz Općine Stara Gradiška, predvođeni načelnikom Velimirom Paušićem, s jedinstvenim posavskim specijalitetom-malo poznatom bijelom rječnom ribom koja je najbolja kada je pečena „uvaljana“ u bijelo kukuruzno brašno, sol i crvenu papriku. Najduži stol je, kao i svaka prava gozba uz bogatu slavonsku trpezu, završila zabavom ispod šatora, uz glazbu i neizbježnu tamburicu.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn