NAJBOLJI GRAD – Požega među najboljim hrvatskim gradovima na području obrazovne i demografske politike!

Datum objave: 21. 9. 2018. | Kategorija: Društvo

ZAGREB/ POŽEGA – U suradnji sa Hanza mediom i istraživačkom agencijom Ipsos, a na temelju niza objektivnih i mjerljivih pokazatelja gradonacelnik.hr istražio je koji su najbolji hrvatski gradovi kada su u pitanju gospodarstvo, demografija i obrazovna politika, te kvaliteta života. Među finalistima u kategoriji velikih gradova su Čakovec, Kaštela, Šibenik ,Velika Gorica i Požega. Svečana dodjela nagrada održat će se na prigodnoj konferenciji početkom listopada.

S obzirom da je demografija ključni problem, doslovno pitanje opstanka hrvatskog društva i sustava, u izboru najboljih gradova fokus je, uz gospodarstvo, usmjeren upravo na područja koja izravno utječu na kvalitetu života mladih obitelji – demografsku i obrazovnu politiku gradova. Temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine istražili smo, zato, koliko gradovi iz svojih proračuna izdvajaju za obrazovanje, koliko za obitelji i djecu, za naknade i opremu za novorođenčad, za stipendije i školarine, kakvi su standardi u vrtićima i školama kada je u pitanju broj djece po odgojitelju/profesoru te koliko, ukupno, imaju visoko obrazovanih građana u svojoj populaciji.

Analitičari su te podatke posložili u posebne indekse temeljem kojih je, prvi put u povijesti hrvatske, izrađena objektivna i na konkretnim brojčanim pokazateljima utemeljena rang listu i poredak svih hrvatskih gradova.
Analizom tek nedavno objavljenog izvršenja proračuna za 2017. godinu, te svih ostalih gore navedenih pokazatelja, dobiveni su finalisti u kategorijama malih, srednjih i velikih, u izboru za najbolji grad u području obrazovanja i demografije. U kategoriji malih gradova najbolji su se, tako, pokazali gradovi Bakar, Novigrad, Pag, Pazin i Vis. Među srednjim gradovima za obrazovanje i obitelj najviše, ukupno, ulažu Kastav, Novi Marof, Poreč, Umag i Vrbovec, dok su finalisti u kategoriji velikih gradova Čakovec, Kaštela, Šibenik, Velika Gorica i Požega.

Uz naknade za bebe, Grad Požega mladim obiteljima olakšava sufinancirajući im troškove vrtića, školske prehrane te nabavu udžbenika. U suradnji s gradskim školama, Grad od jeseni 2011. organizira produženi boravak djece u školama, a od prošle školske godine su u proračunu osigurali preko milijun kuna za financiranje plaća učitelja i materijalne troškove u boravku. Grad dijeli i studentske i srednjoškolske stipendije, a unazad četiri godine povećali su iznos stipendije na 850 kuna za studente i 400 kuna za darovite srednjoškolce. Ukupno, za stipendije godišnje izdvajaju 350 tisuća kuna. Nakon dugog niza godina požeško Veleučilište započelo je i projekt izgradnje Studentskog doma. Grad Požega uspješnom će realizacijom toga projekta moći privući veći broj studenata iz cijele Hrvatske te tako utjecati i na povećanje studentskog standarda.

‘Demografska obnova mora biti prioritet svih prioriteta s naglaskom na kvalitetniju natalitetnu politiku usmjerenu na porast nataliteta, uravnoteženje dobne strukture, održanje prostorne ravnoteže stanovništva, motiviranje mladih za ostanak u Hrvatskoj i nove mjere podrške roditeljstvu. Moramo stati na kraj iseljavanju svih mladih visokoobrazovanih kadrova koji su morali napustiti svoj dom u potrazi za bolje sutra. Moramo povećati subvencije za roditelje s više djece, osigurati zaposlenima produženi boravak djece u vrtićima, osigurati mjere poticajne gradnje za mlade kroz zemljišta i komunalnu infrastrukturu. Pronatalitetnom populacijskom politikom i povećanjem zaposlenosti potaknut ćemo demografski oporavak našega područja i zaustaviti iseljavanje mladih i visokoobrazovanih’, ističe gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

IZVOR:gradonacelnik.hr     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn