NAJBOLJA PREDSTAVA 9. MALOG MARULIĆA: U potrazi za dijamantnom suzom – suza radosnica!

Datum objave: 15. 4. 2016. | Kategorija: Kultura

suza 3

POŽEGA –  Na 9. Malom Maruliću, festivalu hrvatske drame za djecu koji je održan od 11. do 14. travnja u Splitu najboljom predstavom u cjelini proglašena je predstava “U potrazi za dijamantnom suzom”, autorski projekt Vanje Jovanovića i Ivana Pokupića, pod mentorstvom Maje Lučić i Tamare Kučinović, a u produkciji Gradskog kazališta Požega.

Za sudjelovanje na ovom prestižnom festivalu bilo je prijavljeno 18 predstava, a naša “Suza” najbolja je među najboljih šest koje je za natjecateljski dio programa odabrao izbornik Tomislav Zajec. Bila je to jaka konkurencija – Kazalište Smješko, Žar ptica, Scena Velika Gorica, Gradsko kazalište Rijeka, Gradsko kazalište lutaka Split – no naši veseli kung-fu bećari i ljubitelji kulena na zatitranoj tankoj žici tambure osvojili su srca i žirija i publike. Podsjetimo, Vanja i Ivan osmislili su “U potrazi za dijamantnom suzom”, a uz njih igraju Goran Vučko i naša Požežanka Marijana Matoković. Riječ je o punokrvnoj ginjol-predstavi koju odlikuje snažan ritam igre i vrhunska animacija. Lutke je radila Lucija Mitar, a  za glazbu se pobrinuo svestrani Ervin Lustig  koji ju izvodi na četiri instrumenta (klavir, tambura, frula, bubanj).

suza 1

Nije bilo lako putovati u potrazi za suzom, ali  bilo je kreativno, izazovno i eto, uspješno, kaže nam mladi autor Ivan Pokupić. “Putovanje kroz koje smo prošli zajedno bilo je puno prepreka. Bilo je teško ali se na kraju isplatilo. Potraga za dijamantnom suzom, naš je uspjeh u izražaju i kreativnosti. Ne želim govoriti o početcima, o originalnoj ideji i razvoju nego samo spomenuti trenutke iz kojih se rodio jedan lijepi događaj, jedna priču, jedna suza radosnica u našim mladim očima koja je postala dijamant Gradskog kazališta Požege. Uz pomoć mentora Tamare Kučinović, Maje Lučić Vuković i Rie Trdin i svih koji nas podržavaju mi smo kao mladi autorski tim osnažili i rastemo i dalje u borbi unutar kazališnog života današnjice, ” naglasio je Ivan.

suza 2

“Želja i volja, glavni su izvori naše snage da i dalje radimo ovakve priče, da uveseljavamo i pružimo potporu svim mladim umjetnicima koji su na putu da pronađu svoju „dijamantnu suzu“ u raznim oblicima, ne samo kazališnim. Zahvaljujem se svojim kolegama, mentorima i Gradskom kazalištu Požege što je prihvatilo ovu predstavu i dalo nam priliku ispričati našu priču. Kad bih mogao poželjeti nešto nad dijamantnom suzom, bilo bi to da svatko dobije priliku realizirati svoju ideju, i pretvoriti je u trenutak koji će možda rezultirati pričom. Priče nas hrane idejama, uče i na kraju krajeva spajaju u grupu koja ima zajednički cilj – zapitati se ima li još netko da ispriča priču,” zaključio je Ivan.

Gradsko kazalište Požega dobilo je svoju “suzu radosnicu” i veliku odgovornost – na raširenom dlanu pokazati taj dijamant širokoj kazališnoj publici.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn