NAJAVLJENE VELIČKE MANIFESTACIJE – “Čuvajmo običaje zavičaja” i “Najduži stol” od 25. do 27. svibnja

Datum objave: 16. 5. 2018. | Kategorija: Susreti

naslovna

VELIKA – U organizaciji Turističke zajednice Općine Velika, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović,  održava se 28. Međunarodna smotra folklora od 25 do 27 svibnja, u sklopu koje će, deveti put, biti prostrt i Najduži stol u Hrvata. Manifestaciju koja je postala pravi brend na tiskovnoj konferenciji najavili su načelnik Općine Velika Vlado Boban, direktor turističkog ureda Tomislav Galić i predsjednik KUD I.G. Kovačić Bernard Grujić .

Ljubitelji originalne gastro priče obogaćene folklorom i ove će godine zasigurno Veliku prepoznati kao vrlo privlačnu destinaciju, a da su Veličani izvrsni domaćini potvrđuje 28. Međunarodna smotra folklora koja je s Najdužim stolom postala jedna od vodećih eno-gastro manifestacija u regiji, svrstavajući Veliku u red turističkih destinacija koje uspješno znaju iskoristiti svoje mogućnosti dajući im svake godine novu kvalitetnu dimenziju. Ove godine Veličani očekuju veliki broj izlagača na najdužem stolu i 13 folklornih skupina iz zemlje i inozemstva, a uz to je pripremljen i besplatni koncert Miroslava Škore.

“U petak, 25. svibnja tradicionalno imamo koncert, ove godine nastupa Miroslav Škoro i Libreto band, a u subotu je od 19,00 sati na Trgu Bana Jelačića je “Najduži stol”. I ove godine gastro ponuda je iz cijele Hrvatske, a dolaze i gosti iz Mađarske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine. Ove godine predstavit će se i Obrtnička komora Grada Zagreba s jelima svojih ugostiteljskih objekata, a bit će tu i brojna društva i udruženja. Općina Velika ove godine se u Najduži stol uključila tako što će pripremiti pečenog vola. Cijena je 20 kuna prilikom ulaza i s tom karticom moći će se kušati jela na svim stolovima. U večernjim satima zabava će se nastaviti u velikom šatoru uz TS “Zlatna dolina” i TS “Paore”, a očekujemo kako će zabava biti do dugo u noć,” rekao je direktor turističkog ureda Tomislav Galić.

nn

U nedjelju, 27. svibnja je tradicionalna smotra folklora “Čuvajmo običaje zavičaja”, od koje je, kako kažu organizatori – sve i počelo. “Na našoj 28. smotri folklora očekujemo 12 gostujućih društava uz domaćine KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike. Dolaze nam Folklorni ansambl I.G. Kovačić iz Zagreba, HKUD Matija Gubec Tavankut, HKUD Dubrave Aladinići, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta, KUD Lokotić iz Rumunjske, Radničko kulturno-umjetničko društvo Ruda Raša, Klapa Koralde iz Zagreba, KUD Šijaci Biškupci, KUD Jasen iz Šaptinovaca, Žensku pjevačku skupinu Bećaruše i Mušku pjevačku skupinu Veseli Šokci iz Slavonskog Broda, KUD Dukat Vladislavci, KUD Vesela Šokadija Gundinci. Kao i svake godine program počinje Svetom misom u 11,00 sati, a svečani mimohod krenut će u 16,00 sati od Vatrogasnog doma do šatora gdje će se održavati od 17,30 sati održati nastupi,” najavio je predsjednik društva domaćina Bernard Grujić pozivajući sve mještane iz Glavne ulice da ukrase svoje domove kako bi dojam o cijeloj manifestaciji bio još ljepši. Posebno je zahvalio obiteljima Franculić, Lukić i Kulundžić koji tradicionalno pripreme osvježenje za sudionike mimohoda.

nnn

Ova manifestacija iznimno je značajna za Veličane, naglasio je i načelnik Općine Vlado Boban.”Evo i predsjednica Republike Hrvatske već po treći put je pokroviteljica Međunarodne smotre folklora jer očito je koliko se trudimo i ulažemo u povezivanje Hrvata i u domovini i izvan domovine dajući im mogućnost da prikažu svoje običaje, a i običaje zemlje u kojoj trenutno žive. U sva tri dana želimo počastiti i naše mještane, ali i sve goste koncertom, ove je godine tu Miroslav Škoro, a za Najduži stol očekujemo kako će biti na visokoj razini kako je to bilo i prošle godine. Zadnji dan u nedjelju uživat ćemo u folkloru 13 sudionica, ove je godine voditelj Branko Uvodić. Kako je ove godine i 25. obljetnica Općine Velika, doista smo se potrudili za još svečanije i primjerenije ozračje ovih vrijednih manifestacija,” rekao je načelnik Boban uz poziv svima da posjete ove velike veličke manifestacije.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn