NAJAVLJENE VELIČKE MANIFESTACIJE – 27.Međunarodna smotra folklora “Čuvajmo običaje zavičaja“ i Najduži stol u Hrvata

Datum objave: 23. 5. 2017. | Kategorija: Susreti

n

VELIKA – Čuvajući eno-gastro specifičnosti Slavonije, jer ono smo što jedemo, znajući kako su uz pomno birane zalogaje i ukusnu kapljicu i veselja slađa, a tuge manje gorke, Općina Velika u suradnji s Turističkom zajednicom i mjesnim KUD-om „Ivan Goran Kovačić“, i ove će godine, posljednjeg vikenda u svibnju, u okviru tradicionalne 27.po redu Međunarodne smotre folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“, oko „Najdužeg stola u Hrvata“ po osmi puta okupiti drage goste i prijatelje, čuvare baštine i gurmane. Najznačajniju i zasigurno najprepoznatljiviju veličku manifestaciju najavili su čelni čovjek Općine, načelnik Vlado Boban, direktor Turističkog ureda, Tomislav Galić i Bernard Gruić, dopredsjednik KUD-a „I.G.Kovačić“.

Spajajući folklornu baštinu i tradicijsko naslijeđe s prepoznatljivom slavonskom gastronomijom, jer suvremeni gost traži turizam doživljaja, osnažujući male proizvođače i lokalne OPG-e, kreirajući potencijalno privlačnu kontinentalnu destinaciju, ali i okupljajući sve veći broj zainteresiranih domaćih, pa i stranih izlagača, manifestacijom „Najduži stol u Hrvata“, Općina Velika posljednjih 7 godina, uspješno gradi brend, dovodeći u mjesto posljednjeg vikedna u svibnju i nekoliko desetaka tisuća posjetitelja. Bit će tako i ove godine kada Veličanima u goste, uz zaljubljenike u Slavoniju, njena prirodna, te prije svega, gastronomska bogatstva, stižu i folkloraši iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, ali i cijele Hrvatske. Priča koja spaja uživanje u hrani i foklornoj baštini, nudeći i niz drugih popratnih sadržaja, službeno počinje u petak, 25.svibnja i potrajat će sve do nedjelje, 27.og, najavili su na službenoj tiskovnoj konferenciji načelnik Općine, Vlado Boban, direktor Turističkog ureda Tomislav Galić i dopredsjednik KUD-a domaćina, Bernard Gruić.

veli8k

Jedinstvena „trpeza“ duga 800 metara, ispunjena okusima, bojama i mirisima zavičaja, sudeći prema broju ovogodišnjih zainteresiranih izlagača, i ovaj će puta, za simboličnih 20 kuna, do sita nahraniti i napojiti posjetitelje, nudeći im priliku za degustaciju poznatih i manje poznatih stranih i domaćih specijaliteta, ali i gratis obiteljski subotnji ručak. Najveće i najznačajnije veličke manifestacije za koju, iz godine u godinu, raste interes, ne bi bilo bez entuzijazma i nesebične pomoći mještana, predstavnika lokalnih udruga i društava, što je, kako kaže prvi čovjek Općine, načelnik Boban, i njena najveća vrijednost. Osim toga, upravo je vodeća eno-gastro manifestacija regije, uz neophodnu izgradnju smještajnih kapaciteta i obnovu bazena, sadržaj oko kojeg Velika dugoročno želi revitalizirati i nekada uspješnu mjesnu turističku priču. Znajući kako je riječ o sadržaju kojeg nema bez domaćih proizvođača hrane i pića, unatoč činjenici kako manifestaciju još uvijek nedovoljno prepoznaje Hrvatska turistička zajednica, Najduži stol u Hrvata, uz Općinu, financijski pomaže i Ministarstvo turizma, osnažujući tako i predstavnike lokalnih OPG-a, nudeći im, istovremeno i priliku za plasman i prodaju proizvoda.

F

Nakon što subotu, u društvu prijatelja, provedete oko stola ispunjenog delicijama, domaćini vas čekaju i dan kasnije, u nedjelju, 28.svibnja, već od 16 sati za kada je najavljena tradicionalna, oku ugodna folklorna povorka, a potom i nastup 14 kulturno umjetničkih društava.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: D. Pok/ arhiv

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn