NAJAVLJEN 9. FESTIVAL KULENOVE SEKE – Očekuje se više od 100 uzoraka iz 5 država

Datum objave: 10. 3. 2024. | Kategorija: Susreti

VELIKA – 9. Festival kulenove seke, najveće hrvatsko natjecanje proizvođača suhomesnatog specijaliteta međunarodnog karaktera održat će se 23. ožujka u Vatrogasnom domu DVD Velika. Organizatori pozivaju sve proizvođače kulenovih seka da donesu svoje uzorke na ocjenjivanje kvalitete u subotu 23. ožujka od 15 sati na dalje, do samog početka velike manifestacije 9. Festivala kulenove seke 2024. od 19 sati.

Prošle godine postignut je i rekord pristiglih uzoraka na ocjenjivanje, ukupno 125 kulenovih seka, iz Vojvodine, Mađarske, Češke, Slovačke i BiH, te uzorci iz svih pet slavonskih županija, te Bjelovarko-bilogorske, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije. Ove godine očekuje se preko 100 uzoraka iz 5 država. “Ovo je zaista velika etno i gastro manifestacija, pokazalo se već nekoliko godina najveća u Hrvatskoj. Ponosan sam i zadovoljan svime do sada i ovim 9. izdanjem Festivala kulenove seke koji je pred nama (pauzirali smo samo za vrijeme korona pandemije). Kao organizatori posjetili smo sve ostale manifestacije koje slave kulenovu seku ili Kobasijade od Istre do cijele Slavonije, obišli smo i dvije Kobasijade u Vojvodini i jednu u Mađarskoj. Vidjeli smo kako dosežemo dvostruko veći broj uzoraka nego što imaju svi drugi, jer najveće Kobasijade imaju po 40-tak kulenovih seka na ocjenjivanju. Kako je prošle godine zbog afričke svinjske kuge svinjokolja kasnila ili je uopće  a ove godine je zbog izuzetno toplog i promjenjivog vremena bilo otežano sušenje i fermentiranje kulenovih seka, bit ćemo zadovoljni da ponovimo uspjeh od prijašnjih godina. Već sada imamo najava velikog dolaska, a i ovom prilikom pozivam sve koji proizvode kulenovu seku, i oni najmanji, da ponosno donesu svoju kulenovu seku na ocjenjivanje.” rekao je organizator, predsjednik udruge požeški čuvari baštine i urednik tjednika Kronika Vladimir Protić.

I ove godine pripremljene su bogate nagrade za najuspješnije, za Velike zlatne medalje te plakete i medalje za šampiona i vice šampiona kulenove seke te velike zlatne plakete, ali i zlatne, srebrne i brončane plakete za sve učesnike ovisno o broju bodova koje osvajaju, a bit će nagrađen i najuspješniji po izboru posjetitelja – rekao je Protić dodajući da se ovim natjecanjem uspio podići rejting kulenovoj seki, kao drugoj, nakon kulena, najcjenjenijoj suhomesnatoj deliciji koja se pravi od najkvalitetnijeg mesa. “Vidjeli smo da i proizvođači žele natjecanje, nastup sa svojim kvalitetnim proizvodima i zbog toga imamo ovako veliki broj natjecatelja. Naša kulenova seka kako je od milja zovemo tu večer će biti u središtu događanja ove etno i gastro manifestacije.”Pripremljen je i bogat zabavni program – gostuje osam KUD-ova i folklornih društava, nekoliko grupa koje njeguju baštinu i koji su čuvari baštine, a uz kulenovu seku koju su donijeli na natjecanje, oni će i urediti svoj stol u tradicijskom stilu, za što će također biti nagrađeni. Bit će održan i tradicionalni izbor “Ljepotice festivala kulenove seke”, te prve i druge pratilje.

Organizatori pozivaju sve proizvođače kulenovih seka da donesu svoje uzorke na ocjenjivanje kvalitete u subotu 23. ožujka od 15 sati na dalje, do samog početka velike manifestacije 9. Festivala kulenove seke 2024. od 19 sati.

Festival kulenove seke održava se pod pokroviteljstvom Općine Velika, TZ Zlatni Papuk, Općine Brestovac, Općine Kaptol, Požeško-slavonske županije te brojnih sponzora.

TEKST: S. P.               FOTO: S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn