NAJAVA PROJEKTA “BIBLIOBAJK” – Povezivanje zajednice kroz knjigu i čitanje i poticanje zelene tranzicije

Datum objave: 02. 11. 2023. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Želeći povezati zajednicu kroz knjige i čitanje, Gradska knjižnica Nova Gradiška ovih je dana, simbolično u Mjesecu hrvatske knjige, predstavila projekt “Bibliobajk” čiji je cilj olakšati pristup knjigama svima onima koji nisu u mogućnosti doći do knjižnice

Dok čeka preseljenje u odavno potreban ,veći i suvremeniji, prostor koji bi trebala pronaći u obnovljenoj zgradi nekadašnje Robne kuće, budućem zajedničkom “dnevnom boravku”, Gradska knjižnica Nova Gradiška ovih je dana, simbolično, u Mjesecu hrvatske knjige, predstavila projekt “Bibliobajk”. Osnovna ideja ove zanimljive priče je povezati zajednicu kroz knjige i čitanje, te svima onima koji nisu u mogućnosti osobno doći do knjižnice, olakšati pristup knjigama. Iako su svi korisnici dobrodošli koristi se uslugama “Bibliobajka” on će, prije svega, biti usmjeren na osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kao i pacijente novogradiške bolnice i korisnike staračkih domova na području Grada, a knjižničari biblobajk planiraju koristiti i u svrhu održavanja radionica u dječjim vrtićima i graskim osnovnim školama.

Nabavom električnog bicikla, ideja je, aktivno i po dogovorenom rasporedu koji će, pavovremeno, biti objavljen na stranicama Knjižnice, obilaziti potrebite i na kućna im vrata dostavljati tražene naslove i literaturu. Osim povezivanja zajednice i promocije važnosti čitanja, projekt je to koji potiče zelenu tranziciju, što je i jedan od prioriteta Europske unije, jer se, korištenjem električnog tricikla, smanjuje onečišćenje zraka i promiče održivi promet. Uz Grad Novu Gradišku koji će pomoći u sufinanciranju projekta, iz Gradske knjižnice zahvaljuju tvrtki Končar-Electric Vehicles Inc, koja je prepoznala ideju i nagradila je donacijom u iznosu od 500 eura, vjerujući kako će isto, dugoročno, učiniti i lokalne tvrtke. Do prve vožnje “Bibliobajk-a” novogradiškim ulicama, u očekivanju dugih, zimskih večeri kao stvorenih za druženje s knjigom ispod tople deke, navratite u Gradsku knjižnicu i počastite se s nekim od brojnih knjiških naslova za svačiji ukus.

TEKST: S. Tarbuk                    FOTO: Plakat

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn