NA POČETKU BIJAŠE PISANICA – Ljepota i bogatstvo hrvatske pučke tradicije

Datum objave: 01. 4. 2015. | Kategorija: Lifestyle

pisanci_1

Uskrs, najveći kršćanski blagdan koji slavi uskrsnuće Isusa Krista, uz iznimnu vjersku poruku, donosi i niz zanimljivih etnoloških običaja i simbola koji potvrđuju bogatstvo i raznolikost hrvatske pučke baštine, te slave ljepotu tradicije.  

Prije najvećeg kršćanskog blagdana, vrijeme je korizme kojom se vjernici pripremaju za slavljenje -molitvom, postom, čitanjem Božje riječi i dobrim djelima. Baš poput Uskrsa i korizma je, vrijeme kada priroda miruje u iščekivanju proljeća, bogata  običajima, ali i raznovrsnom gastronomijom. Budući da je riječ o trenutku kada polako ponestaju zalihe hrane pripremljene ujesen, korizmeni jelovnik se spravljao od onoga što je preostalo. U Gorskom Kotaru se jede kiseli kupus ili repa, grah i krumpir i vrhnje, a za desert kompoti od sušenog voća.Slavonci u korizmi jedu posne slastice-slane kiflice, poderane gaće,te takozvani ćoravi kolač. U Vinkovcima se djevojke u korizmenim subotama i nedjeljama okupljaju oko kapelica i pjevaju. Cvjetnica, uvod u Veliki tjedan, dan je kada se u crkve nosi stručak grančica na blagoslov. Ponegdje je još i danas prisutan običaj umivanja cvijećem, najčešće ljubičicama i drugim proljetnicama stavljenim u lavor, dok je u Baranji „santrač“, ograda oko bunara, posebno pažljivo i bogato okićen.Počast je to vodi, mladosti i proljeću.U dane svetog trodnevlja, od velikog četvrtka do subote, ne zvone crkvena zvona. U Dalmaciji dječaci tih dana, drvenim čegrtaljkama označuju vrijeme molitve. U Slavoniji i Istri još je živ pretkršćanski običaj šibanja, takozvane šibarine. U Gornjoj Bebrini, mjestu u Brodsko posavskoj županiji, na Veliki četvrtak u 11 sati je šibarina, a svako dijete u crkvu ide s našaranom šibom.U Dalmaciji se šibama udaraju crkvene klupe, sve dok se šibe ne izlome, a čin se naziva „tući barabana“, što podsjeća na Barabu, sudionika Isusovog procesa pred Poncijem Pilatom.U Labinštini se Veliki četvrtak naziva još i zeljavi četvrtak, jer se, prema vjerovanju, za obrok sprema isto ono što su jeli Isus i učenici, kupus.Post je obavezan na Veliki petak kada se ne jede meso toplokrvnih životinja, niti mesne prerađevine, a dopušten je samo jedan cjeloviti obrok. Na kontinentu je to, uglavnom, grah, krumpir, suho voće,kompoti, štrudle od sira, tijesto s orasima i makom, od riba tu su šaran i štuka, a u Dalmaciji svi plodovi mora.Na Uskrs, nakon jutarnje mise, blaguje su šunka, odnosno pinca, sirnica, različite pogače i peciva, mladi luk i hren, kuhana kokoš, kuglof ili rožata.

Uskrs

Pisanica je, pak, svima zajednička, iako su načini njena ukrašavanja, itekako, različiti.Bojanje pisanica duboko je ukorijenjeno u nacionalnoj tradiciji. Pisati je staroslavenska riječ koja znači i slikanje, stoga su pisanice, zapravo, oslikana jaja. Za bojanje pisanica korištene su prirodne boje, najčešće crvena, dobivena od cikle, potom smeđa od kore hrasta, zelena od koprive ili špinata, te u Međimurju posebno poznata crna, čija se boja dobiva od bobica bazge ili čađe. Pisanica je najljepši uskrsni poklon, dar djevojke posebnom momku, vrlo često ukrašena motivom dva zaljubljena goluba. U Podravini, pak, pisanice su obogaćene čitavom pisanom čestitkom domaćinu za zdravlje,plodnu zemlju i bogat urod.I dok bi se djevojka u đurđevačkom kraju podičila dobivenom pisanicom stavljenom u prozor, u Dubrovniku buduća mladenka svom zaručniku mora darovati čak tucet jaja, a svekrvi pletenicu od tijesta.Tu su i nezaobilazni zečići i pilići-simboli posebno dragi najmlađima, ali i simboli plodnosti, te najljepši pozdrav buđenju prirode.

U susret Uskrsu, u Velikom tjednu, bez obzira što poslužili za svečani obiteljski ručak, na tragu čuvanja tradicije, ne zaboravite, stoga, dragim ljudima pokloniti pisanicu. Ukrašenu bakinim receptom, ili vlastitim stilom, svejedno je. Važni su vjera i darivanje. I pozdrav novom, plodnom i rodnom godišnjem dobu! Sretan vam Uskrs!

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: ilustracija (zivoselo.com)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn