MUZEJI U LONCU: Etnografsko-fotografska izložba u Pakracu uz saganliju i pesteršnite

Datum objave: 13. 11. 2016. | Kategorija: Kultura

pozivnica-10

PAKRAC – U Muzeju grada Pakraca u utorak, 15. studenoga, u 18,00 sati održat će se jedinstvena etnografsko-fotografska izložba, kao dio već kultnog muzejskog projekta “Muzeji u loncu” Gradskog muzeja Požega. Uz podsjetnik na stara zaboravljena jela, neke od njih posjetitelji će moći i kušati.

U okviru izložbe “Muzeji u loncu” koja putuje i već je obišla gotovo cijelu Slavoniju, Baranju i Srijem, u utorak će se sa starim receptima, fotografijom i riječju, upoznati i Pakračani. Domaćinski, kako je i običaj, Muzej u Pakracu požeške goste dočekat će sa dva stara jela s pakračkog područja koja su također promovirana kroz Muzeje u loncu.

maja

” Riječ je o zaboravljenoj saganlija i pesteršnitama. Saganlija je posno jelo koje se zadržalo poslije Osmanlija, ali uspjelo se sačuvati kod katoličkog stanovništva. To je jelo koje se pravi od bučinog ulja i graha, a pesteršnite su  kolač koji je ostao poslije Židova s vrlo zanimljivom kombinacijom sastojaka, pri čemu su osnovni sastojak orasi,” pojasnila je “glavna kuharica” Muzeja u loncu, pokretačica ovog projekta i ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić. U slast!

TEKST: S. P.       FOTO. S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn