MUZEJ VOJNE I RATNE POVIJESTI U PAKRACU – Životni projekt posvećenosti i entuzijazma kojeg vrijedi upoznati

Datum objave: 25. 10. 2021. | Kategorija: Susreti

PAKRAC – Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu jedinstven je u Hrvatskoj ne samo po obimu zbirke koja obuhvaća hrvatsku i svjetsku vojnu i ratnu povijest, već i po velikom entuzijazmu i ljubavi njegovog osnivača i voditelja Maria Tušeka. Muzej je od prošle godine zaživio novim životom u primjerenijim prostorima pa je sve izglednije ostvarenje i brojnih planova za daljnji razvoj ovog vrijednog projekta.

Zaljubljenost u ratničke vještine i rad u kluba ratničkih vještina Bujinkan Seishin Dojo Pakrac, bili su temelj za početak sakupljanja zbirke koja predstavlja vojnu i ratnu povijest Grada Pakraca. Tijekom vremena tema ratne i vojne povijesti je proširena vremenski i zemljopisno, pa se sada u muzeju može vidjeti više od 500 eksponata vezanih za hrvatsku, a dijelom i za svjetsku vojnu i ratnu povijest. Muzej svake godine posjeti više od 9000 posjetitelja, te je neizostavno polazište za sve koje zanima ova tematika. Od rujna prošle godine muzej je smješten na primjereniju lokaciju što mu pruža mogućnost za još kvalitetniji razvoj, kaže nam voditelji muzeja Mario Tušek.

“Od rujna prošle godine preselili smo na novu lokaciju, u zgradu bivšeg suda i sada imamo dosta prostora, ali u planovima smo proširenja i na vanjski postav jer nadamo se kako će do proljeća stići i vojna vozila. Muzej se sastoji od nekoliko cjelina. Koncepcijski ovo je jedinstveni muzej u Hrvatskoj, iako nemamo skupih povijesnih artefakata, imamo replika povijesnih odora i vrijednih donacija tako da muzej može ispričati povijesnu priču od “dolaska Hrvata na more” do današnjeg modernog vojnika. To nećete vidjeti nigdje na jednom mjestu. Ima puno zbirki Domovinskog rata, ali to su sve priče koje pričaju jedan segment. Pokušavam prikazati cjelokupnu vojnu i ratnu povijest, slikovito rečeno – od stoljeća sedmog do danas,” kaže nam Mario.

“To je cjeloživotni projekt, a inspiraciju sam pronašao u borilačkim vještinama kojima sam se bavio i proučavao ih veći dio svog života. Godine 2012. napravio sam u suradnji s Gradom Pakracom i Muzejom grada Pakraca izložbu “Ratnici” pri čemu sam više prikazao eksponata iz Japana nego iz Domovinskog rata, ali to je bio početak. Tadašnji gradonačelnik Davor Huška podržao me je, dobio sam jednu prostoriju, pa još jednu, zbirka se počela širiti i evo stigli smo, zahvaljujući aktualnoj gradonačelnici Anamariji Blažević do ovog, s obzirom na sadašnji obim zbirke, puno primjerenijeg prostora,” dodaje Mario.

Projekt ide dalje, zbirka svakodnevno raste jer uvijek stigne neki zanimljiv predmet, knjiga, komad oružja … “Sve što je bilo danas, sutra je povijest i ako to danas ne sakupimo, bit će teže sutra sačuvati. Muzej je oko 80 posto donacija, ostatak je dokupljen kako bi se zaokružile pojedine cjeline. Imamo i veliku knjižnicu jer želimo biti jedno središnje mjesto za sve koje zanima vojna povijest. Skupljamo sve i prihvaćamo rado svaku donaciju,” pojašnjava vam Mario.

Uz novi prostor, lakše je fokusirati se i na planove, posebice vezano uz organizirane posjete. “Planova imamo. Godine 2019. imali smo do devet tisuća posjetitelja, od toga je više od polovine bilo školske ekskurzije i terenska nastava i tu zahvaljujemo Memorijalnom centru Domovinskog rata iz Vukovara koji je prepoznao naš rad i trud. Tako učenici koji idu u Vukovar, jedan dan dolaze i u Pakrac. No, nama je želja da nas posjećuju i drugi. Nama dolaze većinom učenici iz Slavonije, trudimo se to promijeniti i poslali smo dopise u sve osnovne škole u Hrvatskoj. Jer ovdje se može vidjeti puno stvari, osim našeg muzeja,” zaključio je Mario dodajući kako ga ovaj projekt, za koji ima podršku i obitelji, prijatelja iz kluba i Grada, upotpunjuje

Muzej je otvoren po najavi, pozivom na broj 098 842 438 ili mvrp.pakrac@gmail.com

TEKST: S. Pok             FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn