MUZEJ U LONCU U MIMARI – Požeški muzej, Požega i Slavonija zasjali punim sjajem u Zagrebu

Datum objave: 11. 4. 2018. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – U Muzeju Mimara u Zagrebu 10. travnja predstavljena knjiga “Muzej u loncu” autorice Maje Žebčević Matić. Uz autoricu o knjizi su govorile recenzentice Melanija Belaj i Tanja Kocković Zaborski te književnica Julijana Matanović, predstavljanje je vodila glumica kazališta Kerempuh Požežanka Ines Bojanić. Program je obogatio Mješoviti zbor Glazbene škole Požega pod vodstvom Branke Horvat.

Prepuna dvorana, izvrsna atmosfera s puno pozitivne energije rezultirala je veličanstvenom večeri požeškog Muzeja u Zagrebu na kojoj su se okupili brojni Požežani koji žive i rade u Zagrebu, ali i brojni kulturnjaci koji nisu krili oduševljenje ovim kultnim gastro- projektom. Riječi su osnažene i djelima pa su se nazočni, uz neospornu kvalitetu monografije, mogli upoznati i s kvalitetom jela iz “Muzeja u loncu”. Bila je to vrlo jedinstvena i osebujna promocija požeškog muzeja i kraja, ali i cijele Slavonije, ispričala nam utiske ravnateljica muzeja i autorica monografije Maja Žebčević Matić.

nn

“U Zagrebu je Gradski muzej Požega imao priliku predstaviti svoj projekt Muzej u loncu na nacionalnoj razini kroz monografiju “Muzej u loncu Slavonija Baranja i Srijem” koja sadrži 24 priče i 33 recepta te sjajne recenzije.Vrijednost ovog projekta u smislu prehrambene antropologije potvrdile su i recenzentice doktorice Melanija Belaj i Tanja Kocković Zaborski, a književnu notu, konačno potvrdivši i tu dimenziju naše monografije, dala je književnica Julijana Matanović. Bila je to prilika da predstavimo i veliko zajedništvo svih slavonskih muzeja Istočne Hrvatske koji su i sudjelovali u realizaciji monografije,” rekla je Maja.Posebnu dozu digniteta i svečanosti dao je Mješoviti zbor Glazbene škole, a cijeli program je bio ispunjen emocijama i dobrim željama i prema ljudima i prema ustanovi našeg muzeja koji vapi za sredstvima i revitalizacijom. Za kraj, nije bio domjenak kako to obično biva u ovim prigodama već Požani i to izveli na poseban način.

nnn

“Bila je to predivna interakcija s posjetiteljima koji su bili zamoljeni da sudjeluju u degustaciji koja je bila i vrhunac večeri. Pripremljeno je bilo 13 jela, a više od 250 posjetitelja rado ih je kušalo te odgovorilo na anketu prepoznaju li u njima potencijale budućeg “street fooda” ili turističke atrakcije. Ljudi su se iznenadili jer za mnoga jela nisu čuli, a mnoga su izvučena iz zaborava i doista ne samo opravdavaju status Muzeja u loncu već su i prenositelji običajnih, baštinskih priča. U lijepom druženju i razgovoru oko hrane dogodili su se i brojni dogovori, brojne mogućnosti za buduće suradnje i doista, ne samo Gradski muzej Požega s našim projektom, ne samo Požega već i cijela Slavonija sinoć je Mimari na hrvatskom nebu zasijala velikim sjajem,” zaključila je ravnateljica Žebčević-Matić.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok/GMP

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn