MUZEJ U LONCU DOPUTOVAO U NOVU GRADIŠKU – Boje novogradiškog dijela regije hrabro brane cernički ćupteti i davorska riba
NOVA GRADIŠKA – Ono smo što jedemo, jer hrana je puno više od obroka. Ona priča o našoj prošlosti, običajima i navikama, ona nas definira, ali i poput najboljeg ambasadora predstavlja. Stoga joj je, osim u loncu, mjesto i u muzeju.Kultni Muzej u loncu, projekt koji je pokrenuo Gradski muzej Požega, etnografsko-fotografskom izložbom predstavljen je i u Novoj Gradiški.
Gastronomija je najprepoznatljiviji, ali i najpamtljiviji dio određene kulture, njena specifičnost i zaštitni znak, element prema kojem se moramo odnositi s poštovanjem, čuvajući ga, nanovo otkrivajući, rekonstruirajući, dokumentirajući. Jer, tako se čuva i baština narodna, ali i kreira brend. Krajnji je to cilj jedinstvenog projekta Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega,„Muzej u loncu“, pokrenutog 2012.godine sa, kako piše na službenom, istoimenom blogu „željom za otkrivanjem zaboravljenih jela, skupljanjem starih recepata, rasvjetljavanjem spoznaja o tradicijskoj prehrani Požeštine, te, na kraju, iako ne i manje važno, gastronomsko-gurmanskom profiliranju regije.“
Riječ je o projektu koji, rekla je predstavljajući postav, ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška, profesorica Marija Mihaljević „istražuje, dokumentira i na jedinstven način predstavlja iznimno vrijednu i nedovoljno valoriziranu nematerijalnu kulturnu baštinu, projektu koji je jednostavno morao nastati u ovom kraju, jer, ako itko ima poseban odnos s hranom, onda su to Slavonci.“ Osim toga, toliko je vrijednih, nedovoljno poznatih, toliko autentičnih, istovremeno „old fashion“, ali i suvremenim gastro trendovima prilagođenih recepata, koji govore o svima nama i nekoj staroj, zaboravljenoj Slavoniji. I dok su Požežani već imali priliku probati autentične mirise i okuse regije, u „Muzej u loncu“ od sada mogu zaviriti i Novogradiščani.
Jer, priča je, posljednjih nekoliko godina, uspješno prerasla okvire Požeštine, šireći se na 14 ostalih muzeja istočne Hrvatske, promovirajući tako regiju, ali i njene muzeje, šireći, istovremeno istraživanje na tradicijska jela Slavonije, Baranje i Srijema, izrastajući u pokretnu, putujuću izložbu. Nakon retrospektivne izložbe Tomislava Petranovića Rvata otvorene u prosincu prošle godine uz Dan grada, etnografsko-fotografska izložba „Muzej u loncu“, drugi je iznimno vrijedan kulturni sadržaj upriličen u novouređenom prostoru novogradiškog Gradskog muzeja.„Dokaz je to kako i kultura ponovno stanuje u ovom gradu, ali i kako bi upravo na gastronomiji i onom što kao Slavonci najbolje znamo-dočekivati goste širom otvorenih srca i avlija, ali i pogostiti i uživati u dobroj hrani, trebali graditi svoju prepoznatljivost. Osim toga, izložba, ali i projektno istraživanje obuhvatilo je i naš dio Slavonije koji ponosno predstavljaju cernički ćupteti i davorska riba“, rekao je, otvarajući izložbu, prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić.
„Upravo su cernički ćupteti, specijalitet koji se priprema samo u okolici Nove Gradiške i više nigdje drugdje, bili jedno od otkrića projekta „Muzej u loncu“, mali nedovoljno poznati slavonski gastro biser o kojem ni struka donedavno, nije puno znala.Danas su hit na brojnim manifestacijama, ali i dokaz kako vlastitu gastro autentičnost i nematerijalnu kulturnu baštinu možemo i moramo učiniti brendom“, rekla je, zadovoljna što je „Muzej u loncu“ doputovao u Novu Gradišku, ali i što je riječ o dugoročnoj priči koja će turistički pozicionirati Slavoniju, Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega. Porciju ćupteta potrebnih za projekt pripremili su članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Tomislav“, dokazani majstori, organizatori nadaleko poznatog „Cerničkog krmokolja“, sjajne turističko-gastronomske manifestacije na koju je sve nazočne izložbi, s dobrodošlicom pozvao Đuro Vuk, dugogodišnji predsjednik „Tomislava“.
TEKST: Simonida Tarbuk FOTO: Dorian Pok