MUZEJ BEĆARCA – Jedinstveni muzej slavi prvi rođendan, svi ste pozvani!

Datum objave: 08. 2. 2024. | Kategorija: Susreti

PLETERNICA – Muzej bećarca 9. veljače slavi prvi rođendan. Od 16 sati bit će otvoren za sve posjetitelje koji taj dan besplatno mogu uživati u njegovoj ponudi sve do 22 sata.

Bećarac je ponos Slavonije, Baranje i Srijema, a vodi nas kroz sve životne dionice. Taj vokalno-instrumentalni napjev u dva stiha u sebi je sažeo strast prema životu i zavičaju te mudrost generacija i životnu filozofiju svoga naroda. Ovaj tradicionalni napjev zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro UNESCA, a Interpretacijski centar Muzej bećarca u Pleternici, otvoren u  veljači 2023. godine prikazuje ga kroz autentične baštinike, originalne predmete i suvremenu tehnologiju.

“Muzej je kruna dugogodišnjeg rada na EU projektima, ali i prikaz kako male sredine poput Pleternice mogu i trebaju raditi velike projekte. Ne u kontekstu financija, nego u kontekstu preuzimanja odgovornosti za interpretaciju važnih segmenata naše tradicije, što bećarac sigurno jest,” kaže gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

U prvih godinu dana jedinstveni muzej pokazao je i dokazao svoju vrijednost i značaj osvojivši nekoliko prestižnih nagrada za pomicanje kulturne destinacije i suvremeno dizajnersko rješenje oslonjeno na baštinu te Godišnju hrvatsku turističku nagradu.  Potvrda vrijednosti i značaja u kulturnom turizmu svakako je i broj posjetitelja, njih više od 13 tisuća koji su uživali u sadržajima prostora kojeg mnogi smatraju hitom hrvatske muzejske scene i interpretacijske baštine.

Prvi rođendan Muzej bećarca proslavit će uz glazbeni program, širom otvorenih vrata, 9. veljače od 16 do 22 sata. Svi ste pozvani!

TEKST: S. Pok              FOTO: Pozivnica

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn