MOVEMBER U POŽEGI – Brkati studeni za muško zdravlje

Datum objave: 10. 11. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Ove se godine peti put u Požeško-slavonskoj županiji u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo i Županijske liga protiv raka obilježava Brkati studeni-Movember (od engl. Moustache + November), mjesec muškog zdravlja. Movember – brkati studeni obilježen je prigodnom javnozdravstvenom akcijom ispred Gradskog muzeja koju je podržao i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Javnozdravstvena akcija Movember započela je prije 15 godina u Australiji kada je 30 muškaraca odlučilo pustiti brkove kako bi prikupili sredstva za borbu protiv raka prostate i depresije kod muškaraca. Danas je na mjestu skupine entuzijasta ozbiljna fondacija koja je proglašena jednom od 100 najutjecajnijih nevladinih organizacija.

Ciljevi Movembera su informiranje i edukacija stanovništva o raku prostate i raku testisa, te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, prikupljanje sredstava za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele, očuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borba protiv diskriminacije muškaraca oboljelih od mentalnih poremećaja te prevencija suicida.

“Ovom akcijom podsjećamo muški dio populacije na bolesti koje su specifične samo za njih. Pod “muškim” bolestima najčešće se spominje rak prostate, a nevolja je u tome što se magline bolesti prostate ne događaju samo starijem dijelu populacije već i mlađima kod kojih je ta bolest opasnija i brže napreduje. No, riječ je o bolesti koja se može liječiti i spasiti život, a ovom akcijom želimo podsjetiti i na karcinome testisa te drugih organa. Tek malo češći pogled na sebe i svoje tijelo u konačnici može imati životni značaj,” rekao je tajnik Županijske lige protiv raka dr. Nikola Gotovac.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn