MLADI INOVATOR IZ ZAVRŠJA – Zlatko Dražić osvojio prvo mjesto na Sajmu inovacija u iloku s kosilicom na daljinski upravljač

Datum objave: 29. 5. 2015. | Kategorija: Lifestyle

P1150963

ZAVRŠJE – Vrlo zanimljiv i koristan izum “rodio se” u Završju. Zlatko Dražić učenik drugog razreda računalnog tehničara za strojarstvo Tehničke škole izumio je kosilicu na daljinski upravljač. Prošli vikend osvojio je prvo mjesto na Sajmu inovacija u Iloku na kojem je bilo preko 140 izlagača iz cijele Hrvatske. Uz to, mnogi su pokazali interes za kosilicu prepoznavši je kao vrijedan i vrlo koristan proizvod. 

“Funkcija kosilice je prvenstveno lakša košnja trave, uz pomoć ovakvog sustava košnja trave je lakša i sam travnjak je jednako pokošen i ravan. Daljinski upravljač ima i prilagodbu za pranje kosilice. Na samom kučištu je ulaz za vodeno crijevo i dok motor radi kosilica se sama i pere. Bilo je puno upita može li se naručiti kosilica i oko proizvodnje, dobili smo ponudu da se javimo u Osijek u proizvodnju da dođemo na razgovor i čekamo odgovor. Ovo bi mogao postati proizvod za širu upotrebu pogotovo za osobe s invaliditetom ili starije ljude koji imaju problema s kretanjem,” rekao je Zlatko, osvrnuvši se na same početke izrade: “Na ideju o kosilici došli smo još u prosincu prošle godine kada smo počeli s nacrtima i razmišljanjima o komponiranju. Kada smo to sve sredili počeli smo nabavljati potrebne dijelove, elektroniku i početkom ožujka smo počeli smo sa izradom. Tijekom izrade dosta stvari smo dorađivali od pogona koje smo morali izolirati zbog načina skretanja i to je bio jedan od najvećih problema. Napravili smo pogon i sastavili daljinski upravljač i to smo sve uspjeli ukomponirati u jednu funkcionalnu cjelinu” rekao je Zlatko.

Podijelio s nama iskustva sa Inventuma u Iloku:””Bilo je puno izlagača i dobre konkurencije. Bili smo najposjećeniji štand zato što je ovo prvi put da se ovo vidi i imali smo puno upita je li kosilica na prodaju, ali ovo je prototip i neke stvari još trebamo razvijati. Na sajmu je bilo 140 izlagača i jako dobrih radova. U listopadu nas očekuje sajam inovacija “Arca” u Zagrebu i ako tamo ostvarimo dobar rezultat idemo u Njemačku u Nurberg na Svjetski sajam inovacija. Ja se nadam da ćemo postići dobre rezultate. Tu su još dodatne nadogradnje koje su u razvitku i do tada bi trebale biti napravljene. Imam još puno ideja i sama pobjeda u Iloku mi je veliki poticaj za nastavak učenja u školi i ostvarivanje i razvijanje novih ideja, tamo je bilo puno profesora i inžinjera s kojima smo se družili ta tri dana i dobio sam puno korisnih savjeta,” rekao je Zlatko.

TEKST: Tomislav Milanović    FOTO: Tomislav Milanović

 

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn