MJESEC HRVATSKE KNJIGE U POŽEGI – Književni susret s Lanom Derkač

Datum objave: 20. 10. 2016. | Kategorija: Kultura

lana-1

POŽEGA – U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega  sinoć je gostovala požeška književnica Lana Derkač. Lana je predstavila svoju zadnju zbirku poezije “Posvajanje neba” za koju je nedavno u Crnoj Gori dobila nagradu „Risto Ratković” koja se dodjeljuje za najbolju zbirku poezije u regiji.

Zbirka je objavljena u nakladi Hrvatskog društva pisaca, a naša Požežanka to priznanje dijeli s bosanskohercegovačkom pjesnikinjom Tatjanom Bijelić.  Antun Branko Šimić u neka davna vremena pisao je kako su “pjesnici čuđenje u svijetu”, no danas nažalost, tek rijetki su željni čuđenja. No, da se poezija Lane Derkač itekako čita u Požegi, potvrđuju evidencije u knjižnici i veliki broj posjetitelja na književnom susretu.

lana-4

“Poezija se malo čita, prevladale su neke druge vrijednosti i ljudi vole ono što je “lakše”, popularnije. Naravno da svatko tko piše želi biti čitan, ali osobno ne želim podilaziti čitateljstvu. Nemam jednu temu već mješam niz fragmenata, pokušavam spojiti svoj mali svijet sa svijetom svakodnevnice koja nosi visoke promijene, kataklizmu i sve ostalo,” rekla je Lana koja je sinoć čitala pjesme iz nagrađene zbirke te esej u kojem je objasnila razloge zašto piše poeziju.
Lana Derkač nagrađivana je, i uvrštavana u antologije, panorame i zbornike u zemlji i inozemstvu. Sudionica je više međunarodnih pjesničkih festivala i književnih događanja, a tekstovi su joj prevedeni na čak 17 jezika.

TEKST: S. Pok     FOTO: Slavonski.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn