MJESEC HRVATSKE KNJIGE – Sve na jednom mjestu, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega

Datum objave: 11. 10. 2017. | Kategorija: Kultura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Mjesec hrvatske knjige, od 15. listopada do 15. studenoga, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega obilježit će programom ispunjenim različitim zbivanjima – od književnih susreta za djecu i odrasle, stručnih predavanja, radionica i pričaonica od izložbi, filmova i sajma knjiga – posjetitelje će tih dana čekati “sve na jednom mjestu” baš kako i kaže ovogodišnji slogan manifestacije.

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija koja u središte stavlja knjigu i čitanje. I ove godine bogatom lepezom aktivnosti plemenitim nastojanjima pridružuje se i požeški hram lijepe riječi. Za sve uzraste i sve ukuse pripremljeno je pravo višednevno slavlje knjige koje su predstavile ravnateljica Aleksandra Pavlović te Snježana Polak s Dječjeg odjela i Jelena Baketa s Glazbenog odjela.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Program dječjeg odjela sastoji se od pričaonica za najmlađe, čitateljskih klubova i književnih susreta, a tijekom cijelog Mjeseca hrvatske knjige provodi se i Nacionalni kviz za poticanje čitanja. Pričaonice se odvijaju svakog četvrtka u 17,00 sati i u mjesecu u kojem se o knjizi posebno priča, pripremljene su četiri priče hrvatskih autora. Osnovnoškolcima je namijenjen program čitateljskih klubova, a kroz čitateljske klubove provodit će se i Nacionalni kviz za poticanje čitanja sve do kraja listopada kako bi početkom studenog bili objavljeni pobjednici. Održat će se i tri književna susreta pri čemu će se mladi knjigoljupci susresti s Marijom Mišić, Ivanom Adlešić Pervan i Vlastom Golub, te radionica na temu učenja “Kako da učenje ne bude mučenje” koju vode dvije mlade volonterke diplomirane psihologinje.

Programi za odrasle u Mjesecu hrvatske knjige donose dva književna predstavljanja te izložbu koja će biti otvorena 25. listopada a priprema ju djelatnica knjižnice Jasenka Bešlić. “Pobuda za izložbu su dvije važne obljetnice koje obilježavamo ove godine – 155. obljetnica prve požeške tiskare i 140.obljetnica smrti Miroslava Kraljevića. Zbog tih obljetnica priprema se izložba na temu “Požeške tiskare 1862-1945″ i u toj će se izložbi moći vidjeti vrlo rijetki i vrlo značajni primjerci građe, knjige koje su tiskane u tom razdoblju u požeškoj tiskari,” rekla je ravnateljica knjižnice Aleksandra Pavlović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U požeški Mjesec hrvatske knjige i to kao dio aktivnosti Glazbenog odjela uklopio se i program “Utorkom dokumentarno” koji Gradska knjižnica i čitaonica provodi drugu godinu za redom u suradnji s međunarodnim projektom “Kinodok”. Ove godine požeškoj filmskoj publici bit će predstavljeno deset novih europskih dokumentaraca koji su na programu utorkom u 20,00 sati.

Novost ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige u Požegi je jedinstveni Sajam knjiga koji će u tjednu od 16. do 21. listopada ljubiteljima lijepe riječi pružiti mogućnost nabaviti knjigu po vrlo simboličnoj cijeni. “To su knjige iz našeg rashoda. Radi se o velikoj zbirci knjiga s područja beletristike i stručne literature koje smo u ovoj godini rashodovali iz stručnih razloga, a još uvijek su u dobrom stanju. Sajam će biti otvoren u haustoru svaki dan u radno vrijeme knjižnice i sve su knjige po deset kuna,” najavila je ravnateljica Pavlović.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn