MIRIS I OKUS DAVNIH VREMENA – Kruh i krafne s divljim kvascem

Datum objave: 16. 2. 2023. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – U pekarskom praktikumu Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, učenice i učenici zanimanja pekar i pomoćni pekar uz redovnu proizvodnju isprobavaju i uče različite recepte. Uz pomoć profesorice Tonke Šarić vratili su se u neka davna vremena pa proizveli kruh i krafne s divljim kvascem.

U pekarskom praktikumu učenice i učenici zanimanja pekar i pomoćni pekar uz redovnu proizvodnju isprobavaju i uče različite recepte. Tako su se učenice i učenici 1. c i 3. s razreda uz profesoricu Tonku Šarić vratili u neka davna vremena jer su proizveli kruh i krafne s divljim kvascem.

“Divlji kvasac naziva se starterom. Starter se sastoji od brašna i vode. Jednom kad ga se stvori može ga se imati zauvijek. Postoje starteri koji su stari godinama i srce su jednih od najpoznatijih pekara na svijetu. Neki čak imaju i svoja imena. Starter je živ. U njemu se nalazi kvasac i mliječna kiselina. Kvasac proizvod CO2 te je zaslužan za prozračnost. ” pojasnili su mladi pekari i pekarice.

Priprema divljeg kvasca u pekarskom praktikumu trajala je 10 dana. Sourdough (naziv koji se koristi u modernom pekarstvu) ili kruh od kiselog tijesta te krafne koje su od njega proizveli zaista su bile fantastične. Stoga kažu kako se isplatila svaka minuta koju su uložili u ove pekarske proizvode koji, osim što bogatog okusa i kvalitete, potvrđuju opravdanost trenda povratka tradiciji koji svakako ima i svoje tržište.

TEKST: S. P.          FOTO: RCK Panonika

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn