MIRIS I OKUS DAVNIH VREMENA – Kruh i krafne s divljim kvascem
POŽEGA – U pekarskom praktikumu Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, učenice i učenici zanimanja pekar i pomoćni pekar uz redovnu proizvodnju isprobavaju i uče različite recepte. Uz pomoć profesorice Tonke Šarić vratili su se u neka davna vremena pa proizveli kruh i krafne s divljim kvascem.
U pekarskom praktikumu učenice i učenici zanimanja pekar i pomoćni pekar uz redovnu proizvodnju isprobavaju i uče različite recepte. Tako su se učenice i učenici 1. c i 3. s razreda uz profesoricu Tonku Šarić vratili u neka davna vremena jer su proizveli kruh i krafne s divljim kvascem.
“Divlji kvasac naziva se starterom. Starter se sastoji od brašna i vode. Jednom kad ga se stvori može ga se imati zauvijek. Postoje starteri koji su stari godinama i srce su jednih od najpoznatijih pekara na svijetu. Neki čak imaju i svoja imena. Starter je živ. U njemu se nalazi kvasac i mliječna kiselina. Kvasac proizvod CO2 te je zaslužan za prozračnost. ” pojasnili su mladi pekari i pekarice.
Priprema divljeg kvasca u pekarskom praktikumu trajala je 10 dana. Sourdough (naziv koji se koristi u modernom pekarstvu) ili kruh od kiselog tijesta te krafne koje su od njega proizveli zaista su bile fantastične. Stoga kažu kako se isplatila svaka minuta koju su uložili u ove pekarske proizvode koji, osim što bogatog okusa i kvalitete, potvrđuju opravdanost trenda povratka tradiciji koji svakako ima i svoje tržište.
TEKST: S. P. FOTO: RCK Panonika